Logga in

“För tillfället kan man inte skylla på konjunkturen”

Publicerad
27 apr 2017, 09:00

Mattias Johansson intervjuas i Dagens industri om den heta marknaden för elinstallationer. Även Assemblin och Caverion citeras i artikeln och lyfter fram hur digitalisering och allt mer komplexa teknikinstallationer förändrar kundrelationen.

– Så mycket bättre konjunktur än nu kan det inte bli, det säger Mattias Johansson vd för Bravida i en intervju i Dagens industri.

Installatörsföretagens konjukturrapport som vi skrev om här uppmärksammas nu av affärstidningen Dagens industri som intervjuat vd:arna i de tre största installationsbolagen.

– För tillfället kan man inte skylla på konjunkturen om man inte utvecklas på ett vettigt sätt både när det gäller tillväxt och marginal, säger Mattias Johansson till tidningen.

IN:s konjunkturrapport (inloggning krävs för att läsa rapporten) pekar på en något lägre tillväxttakt under 2017 än under 2016 men tillväxten är fortsatt hög och det är förstås nybyggnadsboomen som driver den starka konjunkturen. Men vid sidan av det finns en parallell utveckling som stärker elinstallatörernas marknad och det är energieffektivisering och digitalisering, något som framhålls av Fredrik Allthin, vd för Assemblin Elteknik. Assemblin är ett av de tre största bolagen inom elinstllation men var senast i augusti 2015 och vände på krisens brant efter att det nederländska moderbolaget gått i konkurs efter märkliga turer i den stora tyska verksamheten. Det är det ökade teknikinnehållet i byggnader som gjort att installationernas andel ökat till mellan 40 och 60 procent av den totala byggkostnaden.

– Från att ett apparatskåp tidigare innehöll hela byggnadens intelligens så flyttar det alltmer ut i rummen, säger Fredrik Allthin till di.se

Klas Tocklin på finska Caverion som 2016, trots rekordkonjunkturen, hade ett katastrofår ser stor potenital i den digitala utvecklingen.

– I och med behovet av komplexa lösningar söker sig också fler och fler kunder till en leverantör som kan garantera helheten i stället för endast delar, säger han till tidningen.