Allt mer kabelspill återvinns i Sverige

Publicerad 18 feb 2015, 10:04

Återvinningen av koppar från kabelspill ökade med 30 procent förra året. EIO-medlemmar samlade in 186 ton kabel under 2014.

Förra året samlades 186 ton kabel in från EIO-medlemmar, det är en ökning från 2013 med 30-35 procent. Det berättar Per-Erik Påhlman, vd för Returledning i Sverige AB som servar EIO:s medlemsföretag med en insamlingstjänst. Istället för att själv transportera kabelspill till skrothandeln lämnar Returledning ut storsäckar som sedan hämtas upp på beställning. Kunden, alltså elföretaget, får sedan ett kilopris för metallen som matchar marknadspriset för koppar på LME, råvarubörsen i London.

– Den stora skillnaden mot att gå till skrothandeln är att vi hämtar upp säckarna och att du vet att återvinningen sker med schyssta villkor i Sverige. Priset du får ut är detsamma, säger Per-Erik Påhlman.

Idag är 500 företag i EIO anslutna till tjänsten som har funnits i tre år. Ökningen i insamlad volym kan till stor del förklaras med att fler företag registrerar sig.