BI: ”Status quo för bostadsbyggandet”

Publicerad 12 dec 2014, 15:34

Uppgången i bostadsbyggandet planar ut på dagens nivåer och bygginvesteringarna ökar långsammare. Så sammanfattar Sveriges Byggindustrier (BI) sin konjunkturprognos för 2015.

– Nybyggandet av flerbostadshus blir inte längre det som driver investeringarna. Amorteringskrav, ökade skatter och ett osäkert parlamentariskt läge är inga gynnsamma faktorer för det marknadsstyrda bostadsbyggandet. Även regeringens hantering av viktiga infrastrukturprojekt lämnar mycket övrigt att önska. Trots allt detta ser utfallet för byggsektorn som helhet ut att bli hyggligt nästa år, säger Johan Deremar, nationalekonom på BI.

Enligt BI:s prognos planar bostadsbyggandet, som vände upp under 2013, alltså ut efter årsskiftet. Den ekonomiska tillväxten i världen har varit svag både under 2013 och 2014, men utvecklingen går ändå åt rätt håll.

I Sverige är det fortfarande hushållens konsumtion som väntas driva tillväxten under 2015. Den allmänna konjunkturutvecklingen bidrar till att de privata lokal- och anläggningsinvesteringarna visar positiva tillväxttal under 2015.