Undantaget från turordningsreglerna kan slopas

Publicerad 21 aug 2014, 12:04

Många av landets småföretagare har reagerat starkt på Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johanssons besked att Socialdemokraterna vill ta bort undantaget från turordningsreglerna i LAS. Det skulle få ödesdigra konsekvenser, anser de. För Elektriska Installatörsorganisationen (EIO) är turordningsreglerna en av de viktigaste frågorna under avtalsrörelserna.

2001 infördes ett undantag i LAS för företagare med högst tio anställda. Regeln innebär att ett företag kan undanta två personer från ”först-in-sist-ut”-regeln vid en eventuell nedskärning, med syftet att de kan behålla nyckelkompetens.

Enligt en undersökning av nationalekonom Carl Magnus Bjuggren ledde reformen till att arbetsproduktiviteten ökade med 2,5 procent eller mer.

Socialdemokraterna flaggar nu för att ta bort undantaget vid ett eventuellt regeringsskifte.

– Elteknikbranschen är på många sätt en bransch av småföretag. Att ta bort undantaget för företag med färre än tio anställda skulle naturligtvis få en stor, negativ effekt för dem, säger Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef och vice vd på EIO.

Medan LAS visserligen fastställer att den som ska få behålla jobbet ska ha det som kallas ”tillräckliga kvalifikationer”, så ger det sällan arbetsgivaren möjlighet att skilja mellan olika elektriker som har samma grundutbildning, men vitt skilda jobberfarenheter, förklarar Åsa Kjellberg Kahn.

– Ibland kan det vara helt avgörande för företagets fortsatta verksamhet att få behålla rätt person. Tvåmansundantaget har gett de små företagen möjlighet att hantera den här frågan på ett rimligt sätt, säger hon.

Efter Ylva Johanssons besked har flera småföretagare hört av sig till media. En av dem är Anna Karin Tyskhagen, egenföretagare med fem anställda.

– Det är kränkande. De säger att de vill vara småföretagens vänner, men det är de inte. Återigen blir vi småföretagare drabbade. Men vi är många och vi är irriterade, säger hon till Svenskt Näringsliv.