SEF:s ledning har fått en kvinna

Publicerad 27 maj 2014, 11:03

När Svenska Elektrikerförbundet (SEF) nyligen valde ny styrelse och nya stadgar blev Elin Gustafsson Fagerlind den första kvinnan i styrelsen någonsin.

Elin Gustafsson Fagerlind, 25, valdes till andre suppleant. Hon jobbar som installationselektriker vid nybyggen av lägenheter, och vill verka för att få in fler kvinnor i branschen.

– Det är jättespännande. Även om jag inte kommer att gå så mycket på möten i början som andre suppleant får jag alla handlingar och hänger med, säger hon till Arbetet.

Elinstallatören berättade nyligen att LO:s ordförande Karl-Petter Thorvaldsson under våren fick kritik för att han drivit på frågan om att könskvotering bör införas av styrelser i svenska företag. Inget av LO:s medlemsförbund lever själva upp till jämställdhetskraven.

I fackförbundet Byggnads styrelse, till exempel, finns inga kvinnor, men här har man satsat på jämställdhet genom att börja använda ordet ”hen” i alla förbundets stadgar. Och nu vill alltså även SEF satsa på jämställdhet. I sin nyhetsrubrik skriver Arbetet: ”Det sitter en kvinna i Elektrikernas ledning”.