Nu kan det ”kosta skjortan” att försumma arbetsmiljön

Publicerad 15 maj 2014, 14:03

Från och med den 1 juli blir arbetsgivarens ansvar för en säker arbetsplats tydligare. Då förändras Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS). Nu varnar Elektriska Installatörsorganisationen (EIO) för att det kan komma att ”kosta skjortan” att inte göra rätt. Därför håller bland andra EIO flera informationsseminarier för att stödja sina medlemsföretag.

Främst handlar förändringarna om nya sanktionsavgifter. En arbetsgivare kan, till exempel, hållas ansvarig om en medarbetare slarvar med skyddsutrustning, och därmed krävas på en avgift.

Ett annat exempel är att en arbetstagare som bygger en hantverkarställning eller rullställning måste ha genomgått utbildning – och kunna uppvisa utbildningsbevis för den typen av ställning.

– Om Arbetsmiljöverket gör inspektion och ser att utbildningsbevis saknas blir sanktionsavgiften 5 000 kronor för varje person som utbildningsbevis saknas för. Ett företag kan alltså få betala för flera personer, säger Rickard Lindberg, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på EIO.

EIO och flera andra arbetsgivarorganisationer ska under våren hålla informationsseminarier om hur medlemsföretagen bör förhålla sig till förändringarna.

Rickard Lindberg säger att det alltid är lättare att göra rätt om företagen kan reglerna.

– Genom att vi får ut informationen i god tid ger vi våra medlemsföretag möjligheten att ligga steget före och alltid göra rätt, säger han.

Du kan läsa mer om förändringarna och informationsseminarierna på www.eio.se.