De har Sveriges bästa företagsklimat

Publicerad 6 maj 2014, 10:40

Solna kommun tar guldet i Svenskt Näringslivs senaste rankning av företagsklimatet i svenska kommuner. Tvåa och trea blir Sollentuna och Upplands Väsby.

Svenskt Näringsliv definierar företagsklimatet som ”summan av de attityder, regler, institutioner och kunskaper som möter företagaren i vardagen”. Företagsklimatet mäts varje år.

– I år är det Stockholmskommunerna som dominerar i toppen. Sollentuna har haft topplaceringar förut, men för Upplands Väsby är det första gången, säger Carolina Brånby, ansvarig för lokalt företagsklimat på Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.

Bengt Pålsson är näringslivschef i Upplands Väsby. Han tror att skälet till kommunens placering grundar sig på år av målmedvetet arbete.

– Vi har trimmat myndighetsfunktionen och släppt in privata företag på traditionellt kommunalt producerande tjänster. Det bidrar till att kommunen ses som en genuin serviceleverantör, säger han.

Oxelösund är den kommun som lyft mest, med 130 placeringar till plats 134.

– Utvecklingen är mycket positiv i flera Sörmlandskommuner. Även Vingåker, Katrineholm och Eskilstuna tar rejäla kliv framåt. Katrineholm erövrar sin överlägset bästa position någonsin, plats 121. Det är spännande att följa kommuner som omvandlas och utvecklas, säger Carolina Brånby.

Catharina Fredriksson (S), är ordförande i Oxelösunds kommunstyrelse, och anser att en kommun behöver en sund ekonomi och ett näringsliv som trivs på orten så att fler arbetstillfällen skapas.

– Vi låg i bottenskiktet. Vi insåg verkligen att något behövde göras – den här placeringen visar att vi är på väg framåt. Det är glädjande, säger hon.

Även flera kommuner i Norrland avancerar. Bjurholm klättrar till plats 38 och går därmed om Timrå som bästa Norrlandskommun.

Förra årets jumbo, Sollefteå, klättrar hela 45 placeringar.

Flera större kommuner som Helsingborg, Stockholm, Linköping och Västerås klättrar också flera placeringar och finns bland de 40 bästa.

– Att vara en stor kommun har både för- och nackdelar. Det är svårt att ha en nära relation med 13 000 företagare, men det är inte det mest avgörande. Det är viljan och ambitionen att ha ett bra företagsklimat. Vi jobbar ständigt för att bli bättre, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs kommun, som hamnade på plats 23.

Smedjebacken i Dalarna hamnar sist i årets ranking.