Uppmaning om könskvotering en sten i ett glashus

Publicerad 30 apr 2014, 12:58

LO:s ordförande Karl-Petter Thorvaldsson har i dagarna drivit på frågan om att könskvotering bör införas av styrelser i svenska företag. I dag får hans hållning kritik.

– Det kommer inte att hända något förrän vi i ­Sverige inför regler för kvotering av styrelserna. Det är dags att göra det nu. Vi har pratat om det så länge, ingenting ­händer. Nu är det dags att vi tar nästa steg. sa Karl-Petter Thorvaldsson i SVT i går.

På ledarplats i tidningen Barometern skriver Martin Tunström att ”någon könsbalans finns i vart fall inte i ­LO-kollektivets egna styrelser. Av LO-styrelsens 18 ledamöter är 15 män och tre kvinnor. Mönstret avviker inte i förbundens styrelser. I Byggnads styrelse finns det bara män”.

Han menar att om staten ska sätta upp regler för styrelsernas sammansättning ter det sig inte mindre logiskt att fackföreningarnas styrelser ska omfattas av lagstiftningen än börsbolagens.

I Blekinge Läns Tidning uppmanar krönikören Erik Hultgren LO att ”ta lite eget ansvar”.
”Det är lätt att klaga på andra, svårare att agera själv. När LO:s ordförande Karl-Petter

Thorwaldsson i går krävde kvotering av svenska börsbolag blev det ett präktigt självmål. LO:s egen styrelse består nämligen av 15 män och 3 kvinnor. Inget av de femton medlemsförbunden lever heller upp till det krav på minst 40 procent av vardera könet som de vill ställa på företagen” resonerar skribenten.

Tidningen Kommunalarbetaren rapporterar dock att medan det inte finns några kvinnor i Byggnads styrelse, så vill fackförbundet jämställdhetssatsa genom att börja använda ordet ”hen” i alla förbundets stadgar.