Logga in

”Fler vill balansera nätet” – så funkar nya lösningen

Publicerad
12 maj 2025, 05:09

Införandet av effekttariffer har lett till ett starkt intresse för hur man kan kapa topparna i sitt effektuttag. Här är en ny lösning från svenska Enequi.

Svenska Enequi har en lång och krokig resa bakom sig, men nu tycks företaget ha hittat hem. I höstas lanserades Enequi Core – en liten styrenhet som håller koll på och styr energiförbrukningen i elanläggningar.

– Eftersom marknaden för växelriktare och batterier började bli mättad bestämde vi oss för att koncentrera våra resurser till AI-baserade styrsystem, berättar Vigg Carlström, biträdande försäljnings- och marknadschef i företaget. 

Läs också:
Svenska Ferroamp och Enequi satsar på mjukvara

Idag är det i princip bara två produkter som företaget erbjuder – Enequi Core och QuiNode. 

QuiNode är en liten reläpuck, Core en anpassad Raspberry Pie-dator.

Core är en liten styrenhet och QuiNode är små reläpuckar som via Bluetooth kommunicerar med Core. Bakom det Enequi-märkta plasthöljet på Core döljer sig en liten Raspberry Pie-dator som Enequis programutvecklare lärt sig att hantera energioptimering. Med hjälp av puckarna kan Core styra utvalda laster i en fastighet för att anpassa energiförbrukningen till väderlek, spotprisvariationer och användarmönstret i den specifika fastigheten.

– Core analyserar energidata från de förbrukare som är inkopplade i fastigheten, inklusive eventuell elbilsladdare och optimerar det mot aktuella och framtida timpriser på el – hela tiden med hänsyn till kommande väderförhållanden och elbehov, förklarar Vigg Carlström.

Fler styrmedel:
Här är guiden: Sex tjänster som kapar effekttoppar

Data lagras i Enequis molnservrar – det finns en i Stockholm och en i Nederländerna.

Efter hand som Core-enheten suttit installerad i elanläggningen lär den sig mer och mer om förbrukningsmönstret där – det är det som är den stora fördelen med Artificiell Intelligens, AI. Målet är att dels förbättra fastighetsägarens energiekonomi, men också att nätägarna ska kunna få ett bättre utbyte av sina nätresurser.

– Att få nätägare med på tåget har visat sig vara lite trögare, men sedan effekttariffer införts av allt fler nätägare har däremot fastighetsägarna och tillverkare av växelriktare och laddboxar verkligen fattat vinsten med energioptimering och effekttoppskapning, säger Vigg Carlström.

Så här långt har Enequi samarbetsavtal som gör att Core fungerar med tolv olika fabrikat av växelriktare – med Ferroamp, Fronius, GoodWee och Huawei som de mest namnkunniga exemplen. När det gäller elbilsladdare är Enquis styrteknik så nu kompatibel med 17 olika fabrikat.

Styrmöjligt:
Sju förbrukare som kan styras för att kapa effekttoppar

– Så visst är effektstyrning i ropet, allt fler vill anta utmaningen att balansera elnätet med digital teknik.

Vigg Carlström framhåller att det är genom smart styrning av energi som en fastighetsägare kan få de största intäkterna just nu, däremot har Enequi avstått från att lägga in funktioner för att delta på stödtjänstmarknaden så här långt.

– I takt med att marknaden för stödtjänster har mognat och ersättningsnivåerna sjunkit så har istället efterfrågan på styrning ökat, säger han och menar att de bästa intäktsmöjligheterna finns innanför elmätaren.

Fasbalansering, elprisarbitrage och tariffstyrning är enligt Enequis mening just nu de viktigaste funktionerna som Core-tekniken erbjuder.

– Med Core behöver fastighetsägaren ingen egen kunskap om elprisvariationer eller om hur effekttarifferna beräknas. Det är elinstallatören som lägger in grunddata innan Core tas i drift. Sedan lär sig Core själv resten över tid så att optimeringen efter hand blir allt effektivare. Erfarenhetsmässigt kan man uppnå en halvering av energikostnaden på det här viset, berättar Vigg Carlström.

Han tillägger att med de årstidsvariationer i väderleken som vi har i Sverige får man räkna med att det går ett helt år innan Core är fullärd.

– Om Core upptäcker tillfälliga avvikelser i elförbrukningen så skickar den en notis till fastighetsägarens mobiltelefon, poängterar Vigg Carlström.