Logga in

Var inte skräckpraktikanten: ”Stackaren frågade om han kunde sitta kvar i bilen”

Publicerad
22 jan 2024, 06:04
| Uppdaterad
24 jan 2024

Hur skaffar man en lärlingsplats som elektriker? Och hur går du från lärling till anställd elektriker? Här är 8 råd om vad du ska och inte ska göra från chefer på elinstallationsföretag.

För vissa är det hur lätt som helst – andra får leta med ljus och lykta. Lärlingsplats är ett måste för blivande elektriker, men samtidigt har det visat sig att på vissa platser är det svårt att få till det om det är så att praktiken inte mynnar ut lärlingsjobb.

Läs också:
”De rycker och sliter i en redan nu”

Läs också:
”Förhoppningen om lärlingsplats gick snabbt över i frustration”

– Merparten av lärlingarna kommer ju från praktikanter vi haft oss. Det är ju lättare eftersom vi då känner personen. Men det grundläggande är ju att de vill lära sig – och vill de bara det kan vi göra bra elektriker av de flesta, säger Dennis Sandblom, vd på Fyrstadsgruppen, till Elinstallatören.

Vad är då det viktigaste råden för dig som är på jakt efter lärlingsplats – här är företagsledarnas tips!

Välj rätt företag

– Jag tycker att som lärling och praktikant utifrån deras perspektiv ska man inte hoppa på vad som helst för företag. Vissa blir ju utnyttjande på så sätt att de hamnar på ett företag där de bara får göra samma sak, säger Dennis Sandblom, vd på Fyrstadsgruppen.

Rätt inställning är ett måste

– Vad du har för vilja och driv på din praktikplats, den är jätteviktig och foten in. Det är något som vi verkligen vill se. Vi kräver inte att du ska vara proffs när du söker lärlingsplats, det hjälper vi till att forma längs med vägen, säger Magnus Nilsson, vd på Best brand, el och säkerhetsteknik i Ronneby.

Var frågvis

– Man ska verkligen inte vara rädd för att fråga om saker. Vi är i ett yrke som inte är helt ofarligt – det är bra att man frågar. Då visar man att man är intresserad och vill lära sig, säger Dennis Sandblom, vd på Fyrstadsgruppen.

Socialisera med arbetskamraterna

– Vi tycker det är väldigt viktigt med den sociala biten. Att man ska passa in i gänget. Att man är en duktigt elektriker är en bonus, men det ska vi ju lära dem. Viktigt att man är framåt och visar att man vill lära sig, säger Albin Johansson, filialchef Skara, Götene, Vara på Provektor.

– Får du frågan om att arbeta extra under lov, se till att ta den chansen för att komma in i företaget och bland kollegorna ännu mer, säger Andréa Johansson, vd på Elcenter Göteborg AB.

Ställ krav på att få göra olika arbetsmoment

– Att få en bra handledare är viktigt, men även att få ett företag med bredd så att man får testa olika saker. I ett större företag går det kanske att byta mellan orter under sin lärlingsplats. Man ska inte heller vara rädd att byta företag. Får man inget gehör hos företaget man jobbar hos ska man byta, , säger Dennis Sandblom, vd på Fyrstadsgruppen.

Ta referenser

– Se till att ta referenser om din praktikperiod inte leder till en anställning på just det företaget. Be om rekommendationsbrev och lägg ner energi på din arbetsansökan. Någon vecka efter att du skickat ansökan kan du följa upp med ett samtal. Konkurrensen är hård och du som söker måste visa varför vi ska anställa just dig, säger Andréa Johansson, vd på Elcenter Göteborg AB.

Våga titta bortom ”kärnområdet”

– Det är en så enorm bredd i vårt yrke. Man ska inte vara orolig och fastna i tron att det bara är elinstallation. Det viktigaste är att komma från skolan och få sig en anställning. Har man det kan man ju alltid söka sig vidare, går man hemma ett halvår är det inte lika lätt.

Starta någonstans, även om det är larm eller solcellsinstallation – så att man i varje fall är inne på arbetsmarknaden,  säger Dennis Sandblom, vd på Fyrstadsgruppen.

Läs också:
”Hon är helt jävla värdelös”

Våga vara elektriker – eller välj ett annat yrke

– Skräckexemplet som jag varit ute för var när en mamma ringde och sökte jobb åt sin son. Eller den stackaren som under sin praktikperiod frågade om han kunde sitta kvar i bilen när kollegan skulle in till en kund och utföra ett arbete, säger Andréa Johansson, vd på Elcenter Göteborg AB.