Logga in

”Hon är helt jävla värdelös”

Publicerad
1 nov 2016, 08:03
| Uppdaterad
24 feb 2021

Byggnads videofilm ”Prata så alla kan lyssna” är angelägen och borde ses av alla i bygg- och installationsbranschen. Den är en del av Byggchefernas och Byggnads kampanj mot att stoppa machokulturen i byggbranschen. 

I filmen läser barn upp citat som har samlats in på byggen sedan ­våren 2015. Hur kan det då låta ute på byggarbetsplatserna? Här är några ­ocensurerade exempel:
”Hon är inte snygg nog. Jag vill inte ha henne som lärling!”
”Titta vad små pattar hon har!”
”Har du mens, eller?”
”Vad är det här för zigenarbarack?”
”Visste du att tjejer skrattar med fittan?”
”Hon är helt jävla värdelös!”
”Är du bög, eller?”
”Det här är ett jävla negerjobb!”
”Kvinnor hör inte hemma i byggbranschen! De går bara sönder eller blir gravida.”

”Kvinnor hör inte hemma i byggbranschen! De går bara sönder eller blir gravida.”

Det är sannolikt inte så att sådana här kommentarer hör till vardagen, i alla fall inte vad vi får höra av de kvinnliga elektriker vi träffar. Men att det ens förekommer är oacceptabelt. Tillsammans har vi ett ansvar för att marknadsföra vår bransch och göra den attraktiv. Det gäller såväl mot ungdomar som ska välja gymnasieinrikting som mot nyanlända med yrkeskompetens som kan valideras in i branschen.

Rekrytering av kompetens återkommer år efter år som elteknikföretagens största problem. Samtidigt har vi en extrem mansdominans. Vi behöver kvinnor och invandrare om vi ska kunna framtidssäkra elteknikbranschen. Men vi kommer aldrig lyckas locka till oss dem om de möts av kommenterar som dom här. Låt oss ändra på det. Redan i dag.

Henrik Nygård, chefredaktör och ansvarig utgivare

Här kan du se Byggnads film.