Logga in

Norsk aktör bakom finska elmissen

Publicerad
24 nov 2023, 11:02

Minus 500 euro kostar en megawattimme i Finland i eftermiddag. Det ger rea på el även i Sverige. Allt bygger på att en aktör i Oslo sålde 6 000 MW per timme som inte finns.

En megawattimme i Finland kostar minus 500 euro från klockan 14 i dag. Det betyder att alla som matar in el i Finland måste betala den summan för inmatningen. Det skriver finska Hbl.fi. Men felet uppstod inte i Finland. Erbjudandet om att sälja 5 787 MW under fredagens alla timmar i Finland kom från Kinnect Energys norska kontor i Oslo. Effekten motsvarar 3,5 gånger den nystartade finska kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3, skriver finska Yle.fi.

Från 2020:
Negativa elpriser – första gången någonsin i Sverige ​​​​​​

Läs också:
Därför blir elpriset inte lika högt i år

– Problemet är att denna elleverans inte finns, säger Pontus de Maré, driftchef, Svenska kraftnät.

Det felaktiga budet som kom in tidig eftermiddag i går torsdag upptäcktes när skadan redan var skedd. Elpriser och volymer hann räknas ut enligt det felaktiga budet. Det innebär stora minuspriser i Finland mellan klockan 14 och 24 i dag. Men även Nordens elpriser påverkas. Problemet med att Kinnect sålde något de inte hade är också att köparna på marknaden köpte något som inte fanns. Det fick Svenska Kraftnät att vidta en rad åtgärder för att täcka upp obalansen. Det hela har under inledningen på fredagsdygnet lett till att lasten är i balans med produktionen. 

– Det finns gott om bud i både Sverige och Norge så det saknas inte kraft. Skönt att se att marknaden tagit hand om misstaget på ett bra sätt, säger Pontus de Maré, driftchef vid Svenska kraftnät. 

I medeltal under fredagen kommer elen i Finland att kosta minus 203 euro per MWh. I Sverige har missen inte lett till minuspriser, men att en KWh i till exempel elområde 3 kostar 20 i stället för 30 öre, det skriver Omni

Läs också:
Går det att göra långa prognoser om elpriset?

Läs också:
Räkna på om solceller lönar sig där du bor

Kostnadssmällen för misstaget kommer i slutändan att landa på aktören som gjorde felet.

– Jag har inte räknat på det exakt, men det kommer att kosta dem miljontals miljoner, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultbyrån Merlin & Metis, till TT.