Logga in

Så installerar du utebelysning som inte bländar

Publicerad
31 aug 2020, 08:05
| Uppdaterad
15 apr 2021

”Som att möta en bil med helljusen på” beskriver elektrikern Marcus Johansson en altan där lamporna lyser rakt ut från trappstegen. Men hur gör man för att decklights och uplights inte ska blända? Här samlar vi fem råd för höstens belysningsprojekt.

En vanlig anledning till att installationer av så kallade uplights och decklights inte blir riktigt bra är att lamporna bländar. Det berättar ljusdesignern och läraren Johan Röklander.

Johan Röklander– Människor är känsliga för bländning nerifrån, så det blir ofta problem med lampor som sitter lågt och lyser rakt upp, säger han.

Monteringen av så kallade decklights och uplights – infälld belysning i altaner, räcken och trappsteg – väcker just nu stort engagemang i Facebook-gruppen Fluxio, Fritt elforum. Kommentatorerna ger exempel på både bra och dåliga installationer och utrustning.

”Generellt sett brukar jag också förespråka armaturer med keps, som lyser i sidled och riktar ljuset ut mot exempelvis golvet.”

Marcus Johansson, elektriker.

Viralt inlägg om bländning: Experten: Därför bländar led-plattorna

DCL Quiz: Har du koll på nya lampdonen?

Elektrikern Marcus Johansson har sett många exempel på bländande direkta ljus, riktade rakt upp, i bland annat altanräcken.

Ett av de värsta exemplen på bländande belysning han sett finns hos en släkting. Där sitter lamporna i altanens trappsteg så att de lyser rakt in i ögonen på den som går uppför trappan.

Marcus Johansson– Det blir nästan som att möta en bil med helljusen på, säger Marcus Johansson lite skämtsamt.

För den som tänker till lite finns många bra sätt att montera lamporna, menar han. Det bästa är om de lyser på något – till exempel ribborna i räcket eller ett trappsteg nedanför.

– Generellt sett brukar jag också förespråka armaturer med keps, som lyser i sidled och riktar ljuset ut mot exempelvis golvet, säger Marcus Johansson.

Han tycker det kan vara en bra idé att blanda olika sorters armaturer. Det viktigaste är att tänka till kring vad man vill belysa och hur människor rör sig där. För den som är osäker går det bra att testa med en provinstallation med vanlig stickpropp.

– Ibland kan det också vara värt att våga pröva något nytt – som att fräsa in en LED-list i ett räcke, säger Marcus Johansson.

Teknikskifte: Kommer du sakna halogenlampan?

Enligt ljusdesignern Johan Röklander finns några grundläggande råd för hur bländning kan undvikas:

Använd helst inte armaturer som det går att titta in i, och undvik stora kontraster mellan ljus och mörker. Om en armatur måste sitta på en viss plats, och blir bländande, är det bra att ställa något bredvid som ljuset kan falla på – till exempel en krukväxt eller en bänk.

Ett annat skäl att tänka till kring placeringen av belysning är elanvändningen, menar Johan Röklander. Lampor som lyser rakt upp i luften ger inte så mycket ljus.

– Allt ljus som bara försvinner i tomma intet belastar elräkningen i onödan, säger Johan Röklander.

FAKTA

Så lyckas du med decklights och uplights

  1. Gör en analys: Vad vill du belysa, varför och hur?
  2. Välj därefter teknik – rätt produkt på rätt plats. 
  3. Se till att det inte går att se in i armaturerna. Det får inte heller bli för stora kontraster mellan ljus och mörker.
  4. Se till att ljuset riktas mot ytor. 
  5. Satsa på kvalitet. Det billigaste håller inte i längden. Färdiga kit kan behöva komplettering av kabel.