Logga in

Varför får lekmän installera solceller på husbilen men inte hemma?

Publicerad
16 okt 2023, 06:58

Hur kommer det sig att lekmän får installera solceller på båtar, husbilar och -vagnar, men inte på byggnader? Vi skickade frågan till elsäkerhetsexperten Fredrik Byström Sjödin.

SVT-programmet ”Hjälp, vi har köpt en bondgård” väckte flera frågor om vilka installationer privatpersoner får göra själv. Varför får man inte installera solceller på byggnader när det är okej att sätta mindre solceller på båtar, husbilar och -vagnar? Svaret är att för fordon gäller annan lagstiftning.

”Man kan definitivt ha synpunkter på att samma typ av installation får utföras av andra än elinstallationsföretag på till exempel maskiner, båtar, flygplan och bilar…”

 Fredrik Byström Sjödin, installatörsföretagen

Läs också:
Därför får obehöriga inte installera solceller

Läs också:
”1 volt kan vara en starkströmsanläggning”

Installationer på båtar och bilar ingår inte i begreppet ”starkströmsanläggningar”. Det kan alltså vara tillåtet att installera solceller på segelbåten eller husbilens tak. Elsäkerhetslagens bestämmelser gäller inte där, berättar Fredrik Byström Sjödin, men det är viktigt att följa montageanvisningarna.

– Man kan definitivt ha synpunkter på att samma typ av installation får utföras av andra än elinstallationsföretag på till exempel maskiner, båtar, flygplan och bilar. Men det har att göra med att de hanteras i andra säkerhetslagstiftningar. Dessa kan förvisso också ställa hårda krav – det vet alla som till exempel vill montera dragkrok på sin bil, säger han.

Läs också:
”Ibland lönar det sig att vara arga elektrikern”