Logga in

Priserna på elmaterial ökar i högre takt igen

Publicerad
20 sep 2023, 07:04
| Uppdaterad
19 sep 2023

Kostnaderna för att bygga flerbostadshus ökar snabbare igen efter att ha saktat ned något under större delen av året. För entreprenörerna är det främst elmaterial som blir dyrare.

SCB:S byggkostnadsindex för flerbostadshus steg med 0,7 procent i augusti från 0,4 procent i juli. Jämfört med samma månad förra året steg index med 9,0 procent. Det är en svag ökning och för första gången sedan i februari stiger nu kostnaderna i årstakt igen. 

Kunden kräver pengar tillbaka:
Installatören gick rakt av på grossistens prislista — helt okej tyckte Arn

"Ett feltänk":
Tvist om materialpåslag – elfirman hamnade på Svarta listan

Jämfört med augusti förra året har räntekostnaderna stigit med 86,3 procent. En markant prisökning på kortare tid är dieseloljan som stigit med 8,8 procent mellan juli och augusti i år.

När det gäller entreprenörernas utgifter så har allt blivit dyrare förutom golvmaterial som sjunkit i pris. Enligt SCB:s statistik har priserna stigit mest för elmaterial, 3,2 procent, och VVS-material, 1,8 procent, den senaste månaden. 

I årstakt, från augusti i fjol till augusti i år, har VVS-materialet blivit 9,2 procent dyrare och elmaterialet 6,4 procent dyrare. Kategorin “övrigt byggmaterial”, som omfattar material till värmeisolering, har stigit med 6,9 procent. 

Juristen reder ut:
”Rimligt” materialpåslag – vad sjutton är det?

Undantagen i utvecklingen för byggmaterial i stort är järn och stål, trävaror och armeringsstål som alla blivit billigare det senaste året.