Logga in

”Klart det är trevligt att få sälja eget elmaterial”

Publicerad
7 dec 2023, 10:19

Utmattningen gav affärsidén om att bara ta små eljobb och själv kontrollera sin dag. Nu har Mattz Birath massor av arbeten, syns överallt och abonnerar på utmärkelsen Årets elföretag. Hur går denna motsättning ihop?

Du blev nyligen Årets elföretag, små företag, för femte gången – hur är det möjligt?

– Jag tycker det är viktigt att kunden är nöjd. Jag gör det jag ska och gärna lite till, ofta små jobb som få andra vill göra.

Det är något med kundbemötandet?

– Ja, mitt mål är att kunden ska hoppa jämfota av glädje när jag är klar, inte att jag ska tjäna så mycket pengar som möjligt. Jag har aldrig imponerats av de som tjänar mycket pengar och har inga stora omkostnader men behöver få in så att jag kan försörja mig. 

Läs en tidigare intervju med Mattz Birath:
”Jag vill bli kompis med alla mina kunder”

Får jag fråga hur mycket du tjänar?

– Målet är att dra in 70 000–80 000 kronor för att kunna ta ut en bit över 20 000.

Det är inte så mycket för så många jobb varje dag?

– Nej, men jag jobbar inte så mycket heller. Jag är oftast klar vid elva, halv tolv. Sedan kan jag fakturera och planera kommande jobb några timmar.

Andra brukar störas av kunder som hänger över axeln men du gillar det har jag förstått. Varför?

– Det är bara trevligt om kunden är med, jag pratar medan jag jobbar. Det blir lätt ensamt annars som soloföretagare utan arbetskamrater. Men en kund som bara sitter och stirrar på mig och inte vill prata, det är inte kul.

Hur hanterar du frågan om påslag på material?

– Många av mina kunder köper material själva men det är klart det är trevligt att få sälja eget elmaterial. Och jag tycker materialet ska kosta lite mer om man köper det av en hantverkare. Om en dimmer är trasig hos en kund åker jag tillbaka helt utan kostnad för att byta den. Det kommer inte någon från nätet för att byta en dimmer kunden köpt där. Men det gäller att hitta en lagom nivå på påslag, jag jämför ganska mycket med vad andra tar betalt.

Hur kan någon komma tillbaka från en utmattning med flera jobb per dag, du är aktiv i sociala medier och syns överallt. Plus jobbar extra som fotograf. Hur går det ihop?

– Jag jobbar inte så mycket. Gör jag fyra jobb på en dag så är det ju bara fyra timmar. Jag tackar bara ja till jobb som tar max en timme, utom om det är spottar i kök och badrum som kan ta lite längre tid och byte av elcentral som kräver kontroll före idrifttagning. Men mycket annat jag gör går på automatik nu.

Du svarade på mitt meddelande inom 10 sekunder.

– Ja, om jag inte är ute på jobb utan får en notis kan jag ju lika gärna svara direkt så behöver jag inte fundera på det sedan.

Du fick pris på hantverkargalan som Årets elföretag, litet företag, för femte gången, har blivit årets elektriker och syns ofta i medierna, bland annat i Elinstallatören. Vad är hemligheten?

– Det finns ingen, allt jag gör är jag öppen med, men jag gör saker lite annorlunda, delvis för att jag är dyslektiker och dels för att jag haft min utmattning. Jag älskar det här jobbet så utan utmattningen hade jag säkert jobbat 50–60 timmar i veckan, men efter den ser jag livet på ett annat sätt och njuter mer av det.

Läs också om elektrikern som är populär på Youtube:
”Det stack upp en mobilkamera bakom kyldisken”

Vad gör du om fem år?

– Driver fortfarande Hyr en timme, jag gillar det här.

är jäkligt bra på att göra blåbärspaj

Mattz Birath

Ålder: 52.

Familj: Fru och två vuxna barn.

Bor: Lägenhet i Nacka utanför Stockholm.

Utbildning: Elinstallatör.

Vad är det första du gör på morgonen?

– Duschar.

Ditt senaste hemmafix?

 – Gjort om hallen med klinkern, målade och lade golvvärme i hallen.

Vad läser du just nu?

– Jag är dyslektiker, så inte mycket. Lite facktidningar och det som dyker upp i mitt flöde på mobilen.

Dold talang?

– Jag är jäkligt bra på att göra blåbärspaj. Och pannkakor – vaniljsocker i smeten, det ska du prova.

Hur sportar du helst?

– Jag har trasiga knän så inte mycket, men jag går en del.