Logga in

”Företagen måste få upp timpriserna”

Publicerad
27 jul 2022, 14:56

Gasellföretag hos Dagens Industri tre år i rad och bara allt fler uppdrag så långt det går att överblicka. Men det finns också utmaningar för elektrikerna på Eltjänst i Falköping, berättar de över tårtätandet.

Att köpa med sig tårta brukar vara ett uppskattat sätt att få komma på besök i verklighetens elbransch. Och kollegerna på Eltjänst i Falköping kan tacka elektriker Martin Olsson för att han lät meddela att de gillar tårta. Flera av elektrikerna var ute på uppdrag men några hann slita sig.

– Det är mycket att göra och har varit så i åtta-nio år, ja hela tiden sedan jag var med och tog över företaget, säger Stefan Karlsson, en av tre delägare till firman, som han, Andreas Götlind och Mats Karén tog över efter Stefan och Mats fäder.

– Det är mycket jobb kring grön teknik; solceller, laddstolpar och energilagring. Fast där är det hiskeliga leveransbekymmer, säger han.

Läs om när chefredaktören snackade materialbrist med Bravidas inköpschef
”Hoppas värsta perioden med materialbrist är över”

Eltjänst ser samma orosmoln som andra vittnat om med brist på material och stigande priser. Och på tal om brist: hur hittar man en erfaren elektriker att anställa? Ja, ett par nyinflyttade i trakten har kunnat anställas men annars är det inte lätt.

– Vi har tagit in många som lärlingar direkt från gymnasiet som vi lärt upp. Det har varit väldigt bra, samtidigt som jag gillar att ha några 50-plussare som kan så mycket, säger Stefan Karlsson.

Med påfyllning av lärlingar som sedan blivit färdigutbildade har företaget kunnat växa. Från nio till 25 anställda på sju år och från nio till 43 miljoner kronor i omsättning. Det är på en liten ort med flera elfirmor. Men även om det finns jobb åt alla elföretag är konkurrensen ett hinder för den som vill höja timpriserna. Stefan Karlsson har följt artiklarna i Elinstallatören om att timpriser och materialpriser, som allt fler kunder ifrågasätter.

– Branschen har skjutit sig själv i foten med de låga timpriserna. Kunderna vet inte innan vad de får betala för materialet och jämför timpriserna. Skulle vi ta 20 kronor mer i timmen än konkurrenterna skulle vi inte få jobben. Sedan kan kunden jämföra materialpriser i efterhand och reagerar om de är för höga. Här behöver det bli en förändring med högre timpriser om företagen ska nå lönsamhet.

Läs om företaget som höjde timpriserna – utan att förlora kunder
Han höjde timpriset: ”Behöver inte förlita oss på materialvinster för att gå runt”

Elektrikerna har fått i sig både mackor och tårta och vänder ut på jobben igen.

Stefan Karlsson ska återgå till skrivbordet och blickar framåt.

– Det ser ljust ut, inga svackor i sikte, konstaterar han.