Logga in

Hellre sälja egna energilösningar än vara armar och ben åt soljättarna

Publicerad
9 nov 2020, 09:05

En berså för tankarna till syréner, saft och bullar. Men på Hallabro Elektriska i Tingsryd är energi­bersån ett ”showroom” som visar att nu blir det andra bullar än att vara ­armar och ben åt Eon och andra som fångar upp det stora intresset för egenproducerad el.

Vad gör man när LED-armaturernas genombrott så gott som helt tagit bort kundernas behov av underhållsarbeten i belysningsanläggningar? När en ökad andel prefabricerad utrustning kraftigt minskat servicejobben hos industri och fastighetsägare? De här frågorna har sysselsatt många företag i elteknikbranschen på senare år. För Emma Elheim Karlsson, vd på Hallabro Elektriska, kom svaret med hjälp av en praktikant som utbildade sig till solelstekniker på TUC i Jönköping:

– Björn Martinsson kom hit för ett par år sedan och han tyckte att vi borde satsa på att sälja mer energilösningar. Och att vi skulle försöka paketera dem som helhetslösningar för att göra det hela enklare att hantera, både för oss och för kunderna, berättar Emma Elheim Karlsson.

Andra nya grejer inom energilösningar: Gamla takpannor kläs med vågiga solceller

Hallabro El har arbetat med solcellsanläggningar i flera år, men eftersom själva eldelen i sådana anläggningar bara är en mindre del av helheten blev det inte så mycket eljobb av det.

Björn Martinsson. Foto: Privat

– Därför har vi i flera år pratat om helhetslösningar på energisidan. Alltså – inte bara sälja solpaneler med kringutrustning, utan skalbara energilösningar i hela paket. Hellre det än att bara vara armar och ben åt Eon och andra som fångar upp det stora intresset för egenproducerad el, förklarar Emma Elheim Karlsson.

”Det är många kunder som frågat efter mindre vindkraftverk, så därför har vi inkluderat ett par sådana också i bersån.”

Mycket ny teknik kommer nu parallellt med solcellerna. Till exempel batterilager, billaddning och effektbalansering. Många är intresserade av att göra sig mindre beroende av inköpt el, att hitta effektivare sätt att ta vara på den el man producerar och köper in och av att skaffa sig elbil.

– Det är det här intresset vi beslutat oss för att fånga upp, berättar Björn Martinsson.

I september invigs resultatet av Hallabro Els nya energisatsning. Då är nämligen ”energibersån” klar. Bersån är precis som namnet antyder en grönyta utomhus vid kontoret som ramats in med häckväxter, lite nyplanterade just nu, visserligen. Men det är inte växtligheten som ska väcka intresset utan tekniken som installerats i bersån.

Energibersån. Foto: Lina Alriksson

– Här finns en carport med 18 solpaneler och billaddare, två vindkraftverk och ett teknikhus med batterilager, inverters för vindkraftverken och en Energy Hub som inte bara omvandlar likströmmen från solpanelerna till växelström utan också effektiviserar våra effektuttag med hjälp av fasbalansering, förklarar Ulrik Widell, teknikansvarig på Hallabro El. Ulrik har varit med i det ”solråd” som Emma Elheim Karlsson drog i gång för att planera bersån, tillsammans med Emma själv, Björn Martinsson, Robert Nicklasson och vice vd Niclas Elheim.

Emma Elheim Karlsson. Foto: Lina AlrikssonEmma Elheim Karlsson är stolt över att så mycket av tekniken i energibersån är svensk, att det finns svenska företag som ligger i framkant inom energi- och elteknik.

– Batterilager från Nilar och Energy Hub kommer från Ferroamp, teknikhuset har vi hämtat lokalt, från Holtab här i Tingsryd, och carporten har designats av Jitech, en lokal industri här på orten, berättar hon. Batteriladdare hämtas förstås från småländska Garo.

Sedan tidigare finns 43 solpaneler på Hallabro Els tak och ett likströmsnät på kontoret. Dessa är nu också anslutna till energibersåns anläggning. Det är bara de båda vindkraftverken och själva solpanelerna som inte är svenska.

– Det är många kunder som frågat efter mindre vindkraftverk, så därför har vi inkluderat ett par sådana också i bersån. De kommer från Windforce och är i grunden japanska. Det mindre har tre meters rotordiameter och det större fyra meters rotordiameter, förklarar Björn Martinsson.

Emma Elheim Karlsson flankerad av några av dem som varit med och byggt EnergibersåN: Från vänster montörerna Mattias Magnusson och Magnus Ericsson och teknikansvarige Ulrik Widell. Foto: Lina Alriksson

Med fyra meters rotordiameter kräver det större vindkraftverket byggnadslov och det ställde till lite problem för Hallabro El. 

– Egentligen skulle energibersån varit klar innan sommaren, men kommunen hade problem med hur de skulle hantera bygglovet, säger Emma Elheim. 

Hallabro El ville göra en hybridlösning med både sol och vind, men det visade sig vara lite svårare än vad de trodde. Utbudet av vindsnurror var begränsat men så till slut hittade de en lösning som de tror på. 

– Och så är det en sak till som inte riktigt är på plats ännu: Vi vill kunna köra vårt system i ödrift, i händelse av strömavbrott. Men den arbetar Ferroamp på och de har lovat att den ska kunna läggas till här senare, förklarar Björn Martinsson.

När energibersån invigs ska den vara kompletterad med en tavla som visar förbipasserade hur mycket energi som för tillfället produceras här. Vid Elinstallatörens besök svarade solpanelerna för 11 kW och vindsnurrorna för ytterligare 3 kW.

– Vi tror att vår anläggning är unik i sitt slag och vi hoppas att den ska locka hit intresserade. Vi välkomnar inte bara presumtiva kunder utan också kolleger i branschen. På så vis tror vi att energibersån kan bidra till att utveckla vår bransch. För oss själva handlar det också mycket om att det här är en kul utveckling för våra medarbetare. Den visar att vi är bra på energiteknik och vill ligga längst fram inom området och därför kan erbjuda arbetsuppgifter inom en tekniskt intressant verksamhet. Våra montörer ska utbildas i den här tekniken, för här på Hallabro El vill vi göra mer än att bara dra kabel, summerar Emma Elheim.

Sedan rättar hon sig själv lite och säger på småländska:

– Det gäller att hia sig lite. Som smålänning ligger du helst inte allra längst fram, du föredrar att vara god tvåa och låta någon annan göra misstagen där framme i täten.

FAKTA

Tekniken i bersån

  • Solpaneler, 21 st à 330 W.
  • Vindkraftverk TUGE och Wind Force, 2 + 1 kW.
  • Ferroamp Energy Hub Wall, 14 kVA.
  • Ferroamp batterilager, Nilar 5,75 kWh.
  • Två växelriktare för vindkraftverken.
  • Garo billaddare.
  • Teknikhus från Holtab.
  • Luft/luft-värmepump för klimatkontroll i teknikhuset.

 

Ferroamp Energy Hub, batterilager och växelriktare för vindkraftverk.