Logga in

Easee: ”Det är ett stukat varumärke”

Publicerad
31 aug 2023, 09:38
| Uppdaterad
4 okt 2023

64 procent av Skårebos kunder vill jobba med Easee igen berättar vd Nils Fredin. Men Easee kommer inte att återfå samma ställning som innan säljstoppet. Här är tre återförsäljares syn på nya Easee-laddaren Charge Lite.

Efter månader av säljstopp har Easee en ny produkt på svenska marknaden. Charge Lite är utvecklad för att klara Elsäkerhetsverkets krav. Innebär det nu att vi kan glömma ”Easee gate” och gå vidare?

Läs också:
Easee – historien från marknadsledande till säljstopp

Läs också:
Easees produktchef: ”Inte en quick-fix”

Nils Fredin, vd Skårebo

Nils Fredin, vd för återförsäljaren Skårebo menar att Lite är ett viktigt steg i rätt riktning.

– Det här är ett bevis på att man som bolag tagit till sig kritiken och försöker göra rätt. Det ser jag som väldigt positivt. Visst, hårdvarumässigt är det samma produkt, men det har gjorts en del mjukvaruförändringar och så har man adderat och justerat funktionalitet. Sen är det här en tvåstegslösning, tanken är ju inte att det ska vara en extern jordfelsbrytare när man gjort alla tester och certifiering, säger han till Elistallatören.

Skårebo som i våras enkom sålde Easee har under säljförbudet tagit in andra produkter och det kommer man fortsätta med. Dock säger Nils Fredin att många av kunderna, trots säljförbud och alla skriverier, inte har en negativ bild av det norska företaget.

– Det är ett stukat varumärke, absolut. Och det kommer krävas många personliga samtal och dialog för att bygga trovärdighet både för produkten och för oss som distributör. Men med det sagt, när vi har gjort en undersökning bland våra kunder svarade 64 procent att de inte känner sig brända – utan vill jobba med Easee igen. Den höga siffran förvånade oss, säger han. 

Innebär det att Easee kan återta sin position på marknaden, nja – där är Skårebo-chefen inte lika övertygad.

– Jag tycker att det skapar trygghet såväl för slutkonsumenter som installatörer att veta att det återigen finns säljbara produkter. Att Easee kommer leva kvar. Det här är viktigt att framhäva. Easee Lite är viktig eftersom det är en produkt för hemmamarknaden, men Easee kommer inte ha samma tyngd och vikt som tidigare då vi enkom jobbade med dem, säger Nils Fredin.

Robert RosenZweig, vd Efuel

Skårebo står på den norska laddboxtillverkarens sida och återförsäljaren Efuel har även de gått ut stort med att de återigen börjar sälja Easee. 

– Vi, och marknaden, har väntat på den här produkten ända sedan säljstoppet och ser fram emot att kunna erbjuda våra kunder ytterligare en modern, säker och populär laddbox. Vi har följt den process som Easee drivit på med myndigheter och certifierade testinstitut och har fullt förtroende för att Easee följer relevanta EU-direktiv, säger Robert Rosenzweig, vd Efuel, i ett uttalande.

Lars Eliasson, teknikchef Eways

Dock är inte alla lika övertygade. Eways, som redan vid första indikationerna i våras var snabba med att sluta installera Easee, kommer inte att öppna orderböckerna än.

– Eways kommer att avvakta tills vi har erhållit fullständig dokumentation som visar att Easee Lite uppfyller samtliga säkerhetskrav, säger Lars Eliasson, teknikchef på Eways, i en kommentar till Elinstallatören.

I våras, när säljstoppet var ett faktum, uttryckte Lars Eliasson stora tvivel på att Easee kunde lösa problemen som uppdagats. Så hur ser han då på den lösning som presenterats?

– Vad jag har förstått så har de inte ändrat på boxen invändigt när det gäller nedslaget gällande överspänningsprovet ”Utrustningen klarar inte överspänningsprovet upp till 7000V mot PELV (LLLN->CP)” och om det stämmer så har jag svårt att se att laddstationen ska kunna säljas oavsett om den föregås av en jordfelsbrytare, säger han.

På frågan om han tror att den nya produkten är det som gör att Easee kommer tillbaka eller om de  kommande Core och Max man måste vänta på är svaret.

– Jag  tycker inte att någon av produkterna sticker ut då de fortfarande behöver föregås av en jordfelsbrytare, vilket fördyrar och krånglar till installationen.

Läs också:
Easee säger upp 200 och tar in stort lån för att överleva

Men även om det som presenterats nu inte bländar, menar Lars Eliasson att tåget inte alls behöver ha gått för Easee. 

– Jag hoppas att Easee kommer tillbaka och utmanar – för det behövs, säger Lars Eliasson