Logga in

Bravida håller inne lön – riskerar blockad

Publicerad
22 aug 2023, 16:48
| Uppdaterad
25 aug 2023

Trots lönerevision har elektriker på Bravida inte fått sin nya lön. Därför riskerar företaget en indrivningsblockad redan på fredag. ”Det här är inget vi behöver varsla om, det kan göras på en sekund.”

Artikeln uppdaterad 25 augusti

I juni drogs löneförhandlingen i land på Bravida Sverige. Men trots att det nu är tre månader sedan arbetsgivare och fack tog i hand – har det visat sig att elektriker på företaget inte fått sin nya lön. Det här var Tidningen Elektrikern först med att berätta om.

Läs också:
Avtalet om huvudentreprenörskap gör alla nöjda

Läs också:
”Du är den sämsta chef jag någonsin haft”

Det har fått  facket att se rött och i fredags varslade Elektrikerförbundet Bravida om en indrivningsblockad som kommer starta om företaget inte betalar ut den reviderade lönen den 25 augusti.

– Det är medlemmar som hört av sig till oss och säger att de inte fått sina pengar, vilket är upprörande. Därför tog förbundsstyrelsen beslutet om blockaden, säger biträdande förhandlingschef Tomas Jansson på Svenska Elektrikerförbundet, till Elinstallatören.

Enligt Tomas Jansson blev lönerevisionen klar den 15 juni. Förbundet menar därmed att den nya lönen skulle betalas ut från och med juni eller ”allra senast juli”. Att den nu inte ens kommer med på augustilönen får dem att gå i taket.

– Vi hade ingen anledning i juni att misstro att de inte skulle betala korrekt lön och vi ser det som en självklarhet att det skulle betalas redan innevarande månad. Våra medlemmar ville ju ha långt mer än vad det blev, men när de sedan inte ens får ut pengarna när förhandlingen är klar – det tycker vi är märkligt. 

Därför driver facket  i lokala förhandlingar att drabbade medlemmar utöver den nya lönen ska få skadestånd samt dröjsmålsränta på de uteblivna pengarna. 

– Vi befinner oss i dyrtider med hög inflation och våra medlemmar behöver pengarna till semestern. Och så håller företaget inne pengarna, det gör mig riktigt förbannad, säger han. 

Det ultimatum som Elektrikerförbundet ställt går ut på att om  elektrikerna inte fått sin nya lön vid lunch på fredag (25 augusti) kommer förbundets medlemmar på Bravida i Halmstad att lägga ned arbetet. Och om företaget bommar – är fackförbundet redo att utvidga blockaden.

– Absolut, nu pratar vi om att ta hem ett 40-tal medlemmar i Halmstad. Om inte det får effekt kommer vi ta ut flera och det kommer drabba fler Bravida-avdelningar. Det här är inget vi behöver varsla om, utan det kan göras på en sekund. Vi ser det här som så oerhört väsentligt: att man får rätt lön i rätt tid. Därför gör vi så här, säger Tomas Jansson.

Läs också:
”Korta vägen” kan gynna elbranschen

Vad är  skälet till att den nya lönen ännu inte betalats ut? När Elinstallatören kontaktar Bravida ber de först att få återkomma, för att sedan komma med svaret att det pågår en dialog och att de därför inte vill kommentera något i nuläget.

På morgonen dagen då tidsfristen är på väg att löpa ut återkommer Tomas Jansson på Elektrikerförbundet med meddelandet: ”Bravida har börjat betala ut den retroaktiva lönen till våra medlemmar. Den ska vara slutligen reglerat 31 augusti för samtal av bolagens avdelningar”