Logga in

Barnpuder och 7 andra tips för att få loss kablar som fastnat

Publicerad
21 aug 2023, 07:20

Barnpuder, slangtrumpet och glidmedel. Uppfinningsrikedomen för hur man får loss kablar är stor, visar diskussionen i Facebookgruppen “Här snackar vi el”. Vi listar 8 tips.

Läs också:
22 smarta hustips från elektriker för att spara el (och 9 lite mindre seriösa råd)

Läs också:
8 sätt för skönare jobb med feta kablar

Elektrikern ber om akut hjälp att få loss en kabel som matar till övervåningen och ”sitter som satan”. Kollegerna i Facebookgruppen kommer genast till undsättning och delar med sig av sina trix. Här är några av dem.

1. Dragfjäder och glidmedel

”Använd en tunn dragfjäder i plåt och glidmedel för att peta loss tråden, eventuellt så går det att dra i ny tråd med den gamla”, föreslår Richard Kardeby på på Lundins Elektriska i Sundsvall.

2. Multispray och tålamod

Tommy Andersson, som jobbat som elektriker på elverk i 35 år, brukar ofta ge råd om kabeldragning till den yngre generationen. Han tipsar om en metoden som gav effekt – dock inte akut:

”En kabel mellan två våningar – för snabbtelefon i missionskyrkan – skulle bytas mot en nätverkskabel. Signalkabeln gick inte att rubba så jag blåste in WD40 i båda ändarna av röret med en kompressor – men den gick fortfarande inte att rubba. Jag hade inte tid att hålla på med det längre men när jag kom tillbaka efter 14 dagar var det bara att dra ur den.”

En annan kollega i tråden tipsar också om WD40: ”Papper i nedersta dosan, sedan i med en massa WD40. Blås runt det i röret och avvakta ett dygn eller två”, skriver han.

3. Silikonspray

Johan Jotta Larsson har använt silikon som varit till stor hjälp på flera jobb, berättar han.
”Silikon är guds gåva till elektrikern”, kommenterar en annan i tråden.
Men många är starkt kritiska till silikon som kan orsaka glapp och värme.
Här ger Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert, Fredrik Byström Sjödin sin syn på saken:

4. Barnpuder

”Blås in barnpuder med hjälp av en bit slang. Fungerar ofta bra med gammal OVIR”, rekommenderar elektrikern Patrik Kruse, som numera är lärare på El- och energiprogrammet.

5. Tryckluft

Med hjälp av tryckluft kan man få kabeln att vibrera loss, tipsar några i tråden. Bland annat Daniel Kullman, som utbildade sig till elektriker i gymnasiet för många år sedan men numera bygger ledningssystem åt militären.

6. Dra från andra hållet

”Testa att dra från andra hållet, kabeln kanske har fastnat i en skarv”, tipsar Per Lundqvist på Sjogerstads el.

7. Diskmedel

Emil Enander på Donalds föreslår diskmedel blandat med vatten. ”Häll i röret med hjälp av en pip/tratt.”

Läs också:
”Du kan nästan hänga upp en bil i infästningarna”

8. Flexislangtrumpet

”Ta en flexslang, snurra den ett varv till en trumpet och blås upp i röret med kabeln. Om det är någon dosa i vägen så kommer du att höra var den är. Bara blåsa och gå runt och lyssna”, förklarar Tomas Hernandez.