Logga in

Är det okej att använda silikonsprej för att få loss kablar?

Publicerad
10 maj 2023, 06:16
| Uppdaterad
8 maj 2023


En kollega tipsade om att använda silikon för att få loss en orubblig elkabel. Men är det tillåtet? Fredrik Byström Sjödin, expert på elsäkerhet, svarar.

Experten svarar också på:
Beröringsbar nollskena – är det okej?

Läs också:
Hur många uttag ska det vara egentligen?

Fråga: Vissa rekommenderar silikon för att få loss elkablar som sitter fast. Andra säger att det är absolut no no i elinstallationer eftersom det sprider sig och kan ge glapp och värme i brytare till exempel. Hur är det med det?

Svar: Du kan använda silikon om det inte framgår annat av tillverkarens anvisningar. Det är sant att det finns risk för spridning,  så man ska alltid göra en riskbedömning när man gör det ena eller det andra. Det finns risker med att använda tvålbaserade medel också.