Logga in

8 sätt för skönare jobb med feta kablar

Publicerad
5 jul 2023, 09:18

”Så slipper man slita armarna av sig.” Distributionselektrikern Johan Landberg har planerat att skala till pension och delar med sig av sina bästa tips kring hur du tämjer tjuriga 150 kvadratskablar. Har du fler?

I en Facebooktråd med en diskussion om konstruktionen av en ordentlig pjäs till specialbyggd distributionscentral handlar många kommentarer om själva utseendet på installationerna. Men att jobba med kablar mellan 90 och 240 kvadratmillimeter betyder också hårt arbete med få dem på plats.

Distributionscentral deluxe
”Första jobbet för mig med större dimensioner – vad tycks?”

Med likström kan man dimensionera ner kabelstorleken
8 saker du behöver veta om likström

Johan Landberg.

Distributionselektrikern Johan Landberg i Askersund, Örebro, som har knixat och trixat med jättekablar i åtta år, skriver i en kommentar: ”Jag har planerat att hålla till pension och använda de hjälpmedel som finns”. Här är de tillvägagångssätt som han tycker underlättar jobbet mest.

1. Böja enklare – värm yttermanteln … försiktigt

”Det värsta är när det är kallt ute, att böja stora kablar för att få in dem i centralerna kan bli väldigt tjurigt. Oftast behöver man få hjälp av en kollega. Jag brukar också värma yttermanteln med gasolen så att den blir ljummen. Då blir plasten mjukare och lättare att böja. 

Självklart måste man tänka på både risk för brand och personskador – du får ju inte bränna på för kung och fosterland, då kommer kabeln i värsta fall gå sönder. Värm med försiktighet.”

2. Var extra försiktig med EKKJ

”Gamla kablar tål inte riktigt lika mycket värme, men nya tar ett tag innan de ger vika. Speciellt försiktig måste man vara med EKKJ-kablar, plasten i dem är lätt att värma för mycket jämfört med den nyare modellen N1XE.”

Adapter för uppskalning.

3. Adapter för uppskalning

”Jag har fått en adapter från Draka, det är som en 5 cm lång cylinder med ett spår i längst fram som man fäster i skruvdragaren och som med hjälp av dragtråden gör ett spår längs med kabeln i yttermanteln. För att tråden inte ska gå av gör jag ett litet jack med kniven i yttermanteln precis där skaltråden börjar och värmer kabeln lite. Visst kan den gå av ändå och då muttrar jag lite förstås. Men när man har ett uppskalningsmått på två meter är det skönt att fästa en rivtråd i skruvdragaren och bara köra och slippa stå med kniven.”

”Innan jag klipper ledarna använder jag den extra längden på ledaren som hävstång och böjer lite för att få in den på ett snyggt sätt.”

4. Lämna en lång ledare som hävstång

”En 240-kvadratskabel böjer du inte hursomhelst. Men ibland måste man göra det för att få in den. Jag brukar ta en lite för lång kabel och mäta upp den mot skåpet. Innan jag klipper ledarna använder jag den extra längden på ledaren som hävstång och böjer lite för att få in den på ett snyggt sätt. Sedan klipper jag kabeln mot toppen på skåpet, men jag klipper inte av alla ledarna samtidigt, utan gör det en och en.”

5. Tänk på temperaturen

”När det kommer till böjradie måste man utöver att olika dimensioner har olika böjradie också tänka på temperatur. Tillverkarna anger hur kallt det som mest får vara när kabeln får installeras, annars kan plasten spricka.”

6. Loop (knorr) eller ej …

”Sedan har vi ju den omdiskuterade frågan om man ska göra en loop på pen-ledaren. Jag gör det inte på 240, men annars brukar jag försöka på så grova kablar som möjligt. Anledningen till loopen är att pen-ledaren ska släppa sist, gör den inte det finns risk för att all elektronik i huset brinner upp om någon exempelvis skulle få tag på kabeln vid grävning. Ligger kabeln i rör finns inte något marktryck på kabeln inuti och då blir det större skador vid grävning inne i skåpet.”

Mer artiklar om den omdiskuterade knorr-frågan
Knorr eller inte knorr på PEN-ledaren?

Mothåll.

7. Använd ett mothåll till mutterknacken

”Som sagt tänker jag skala till pension utan att kroppen ska gå sönder, man kan få höra lite kommentarer när man använder hjälpmedel om att det inte behövs. Men när jag skarvar stora kablar med en mutterknack, alltså en skruvdragare som man fäster en krafthylsa på och sedan hamrar maskinen runt muttern i hylsan, blir det väldigt mycket vibration. Och då finns det ett så kallat mothåll. Funktionen är lite som ett portabelt skruvstäd på ett cirka 10 cm långt skaft. Det finns i lite olika utföranden och modeller men principen är densamma. Den kan du öppna som ett skruvstäd och där i lägger man skarvhylsan vilket ger en förlängning, och inte samma ryckningar i handleden när du skarvar. Det sparar på kroppen på väg mot ålderdomen.”

8. Skadorna kommer under lång tid

”Mitt sista råd är: Ta hand om er och var rädda om er! Det är lättare att göra sig illa en man tror och alla skador syns inte direkt utan uppkommer under lång tid. När man upptäcker skadan kan det vara för sent att åtgärda den. Använd de hjälpmedel som finns och förebygg skaderisken.”