Logga in

Får jag skruva fast solcellerna, om de står på marken?

Publicerad
15 jan 2024, 06:00
| Uppdaterad
12 jan 2024

Solcellsinstallationer på tak ska utföras av elinstallationsföretag – om det råder inget tvivel. Men vad gäller när solpanelerna monteras på marken, bredvid huset eller på bondens åker? Så här säger elsäkerhetsexperten.

Diskussionen har varit livlig kring Elinstallatörens artiklar om vem som får utföra elinstallationer på tak respektive båtar och bilar.

En lantbrukare som överväger installation på en åker hörde av sig med frågor. Vi skickade dem vidare till Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert hos Installatörsföretagen.

Fler tips:
6 skäl att sätta solceller på mark

Läs också:
Lönar det sig att sätta solcellerna på marken?

Vilken utbildning gäller för uppsättning av solceller som monteras på marken?

– Det ska utföras av ett elinstallationsföretag och i deras egenkontrollprogram ska det fastställas vilken kompetens som krävs. Det finns ingen tvingande miniminivå i lagstiftningen som reglerar kompetens. Däremot finns det utbildningskrav i kollektivavtalet mellan Installatörsföretagen och Svenska elektrikerförbundet.

Med en ansvarig elektriker som instruerar – får jag då sätta upp konstruktionen som ska bära solcellerna? Får jag därtill skruva fast solcellerna – likaså efter instruktioner från ansvarig elektriker?

– Du får sätta upp konstruktionen, men inte skruva fast solcellerna.

Får jag sedan dra kablar utan att ansluta dem? Får jag också sätta upp all kringutrustning, utan att ansluta den? Får jag koppla ihop kablarna?

– Nej. Allt detta ska utföras av ett elinstallationsföretag.

Sammantaget – solcellsinstallationer utan något samband med ett hus, vad gäller då?

– Samma regler som för solceller på tak. Tänk även på att solceller på mark normalt kräver bygglov. En komplett föranmälan, underskriven av både en representant för elinstallationsföretaget och innehavaren av elanläggningen, ska upprättas och skickas in till nätbolaget. Det ger sedan installationsmedgivande innan några installationer får påbörjas. Handläggningen kan ta flera veckor, så det gäller att vara ute i god tid.

Läs också:
Varför får lekmän installera solceller på husbilen men inte hemma?