Logga in

Ful solcellsinstallation – men är det fel?

Publicerad
12 apr 2023, 08:51

Hmm.. Vad ska man säga om den här solcellsinstallationen? Att det är fult är ganska uppenbart. Men är det fel? undrar elektrikern.  Besiktningsmannen Richard Nyberg svarar.

Läs också:
Solcellskunden krävde skadestånd för söndertrampat tak

Läs också:
7 solcellstekniker att hålla koll på

Fråga: Vad ska man säga om den här solcellsinstallationen? Att det är fult är ganska uppenbart. Men är det fel? undrar elektrikern, vars kund bad om en åsikt.  Besiktningsmannen Richard Nyberg svarar.

Svar: Om man frångår standarden så ska det göras likvärdigt eller bättre och det ska dokumenteras. I detta fall så ska klammern som bär kabeln inte hänga.

I kommentaren till kap 522.8.5 står det: 

”Vid infästning med klammer ska det säkerställas att varje klammer bär sin del av kabeln. Infästningen bör göras med början längst ner. Avståndet mellan klammer eller infästningspunkter ska anpassas till den använda kabelns och fästanordningens konstruktion.”

Införing ovanifrån i arbetsbrytare/säkerhetsbrytare är okej i detta fall eftersom den ser ut att vara under tak och risken för väta minimal. Enligt tillverkaren så är dessa knockout gjorda för detta. Det finns tillverkare som har ett tak som tillbehör till sina DC-brytare.

Läs också:
Så kan solceller som ser ut som vanliga tak löna sig

Att det saknas kopplingsdosa är kanske inte så vackert – men inte fel.  Man ska förlägga kabel kortslutningsäkert och anläggningen ska var inspekterbar vilket denna är.