Logga in

Rekordresultat för Granitor: ”Marknaden för elteknik har varit mycket god”

Publicerad
22 mar 2023, 11:29

Granitor Electro ökade omsättningen 2022 med 900 Msek. Resultatet stärks med 32 procent. 

Text

Granitor Electro fortsätter sin snabba expansion under 2022 och levererar sitt bästa resultat någonsin. Granitor har förvärvat bolag både i Sverige och Norge samtidigt som den organiska tillväxten är fortsatt hög. Omsättningen ökade med 900 MSEK och resultatet med 32 procent. 

– Marknaden för elteknik har varit mycket god under 2022 och även om efterfrågan minskat inom fastighetssektorn så finns det en stark efterfrågan inom offentlig sektor, särskilt sjukhus och skolor. Det är även stark efterfrågan för industriprojekt och service och underhåll samt för allt som har med energi och energiomställning att göra, säger Mikael Vestlund, vd Granitor Electro.   

Granitor jobbar aktivt med tillväxten
”Vi vill höja lärlingarnas status bland övriga anställda”

Granitor installerar i Sandviken
Fem skäl för snabbladdare – och ett emot

Granitor Electro levererade all time high under 2022 genom att öka omsättningen i Sverige och Norge med 900 MSEK, vilket motsvarar 25 procent, och resultatet (EBITDA) med 32 procent. Efterfrågan från framför allt offentlig sektor och omställning till en grönare industri är fortsatt hög och tillväxten förväntas fortsätta under 2023.  

Granitors expansion i Norge har gått snabbt och planen är att fortsätta på den inslagna vägen. Verksamheten i Norge växte organiskt med 156 miljoner norska kronor och Granitor Electro förvärvade även ett bolag med en omsättning på 137 MNOK. På fem år har verksamheten i Norge vuxit till 880 MNOK i omsättning och den sysselsätter idag 460 medarbetare.    

– Vi letar kontinuerligt efter lämpliga tillskott till vår verksamhet både i Sverige och Norge. Vår affärsmodell innebär att de förvärv vi gör välkomnas in i vår gemensamma kultur och ledningsfilosofi, där vi också ger bolagen stöd i form av utbildning och IT-system, säger Mikael Vestlund.  

En viktig grundsten i Granitor-kulturen är självstyrande resultatenheter, vilket gör att bolagen blir en del av ett större sammanhang men samtidigt kan fortsätta utveckla den lokala affären tillsammans med kunder och partners.  

Genomgång
24 installationskoncerner: Så ser deras omsättning och tillväxt ut

– De bolag vi köper kan sin egen marknad, och de får fortsatt förtroende att utveckla den. Det gör oss också snabbfotade och flexibla när marknaden förändras, säger Mikael Vestlund, vd Granitor Electro.   

För 2023 tror Granitor Electro på fortsatt lönsam tillväxt. Det ska realiseras genom både organisk tillväxt, fler uppköp och genom utveckling av befintliga verksamheter.