Logga in

Montörens lördagsnöje: ”… räkna på motståndet för resistorer i en parallellkrets”

Publicerad
21 dec 2022, 14:48

De är bästa vänner, kolleger och – i alla fall nästan – lika nördigt intresserade av el. ”Jag älskar det här yrket!” utbrister Fredrik Andersson, 21.

Det har varit ett inslag ett tag i Elinstallatören att chefredaktören möter någon värd att uppmärksamma för att bjuda på tårta och snacka el. Den här gången blev sällskapet Oliver Sjösing och Fredrik Andersson, två andraårsmontörer på Edsvikens el i Stockholm.

Den här artikeln kan Fredrik Andersson inte få nog av
4 saker du måste veta om biledare

chefredaktören har också träffat ”Skylten”
”Det stack upp en mobilkamera bakom kyldisken”

De träffades i gymnasiet och blev snabbt bästa vänner. De reser landet runt tillsammans för att se Hammarby i olika sporter, de pratar i telefon varje dag, hänger på helgerna och nu jobbar de till och med tillsammans hela dagarna.

Fredrik Andersson började nämligen på Edsvikens el där kompisen Oliver Sjösing jobbade och snart var de satta på samma uppdrag. De jobbar med service på Sveriges Television. De reparerar ett vägguttag, flyttar ett annat, servar utomhusbelysningen och drar fiber till nätverket. Det är ett stort område, 65 000 kvadratmeter så de tar sig fram med sparkcyklar.

”Vi elektriker är som läkare, vi kan vår grej och är så specialiserade att ingen annan kan det vi kan.”

Eftersom säkerheten är rigorös kommer vi inte in i huset vare sig med eller utan tårta. Därför ses vi i kaféet i entrén och köper fika där. Men för bildernas skull tar vi med fikat ut, vilket inte kräver fototillstånd.

– Det är ett så brett yrke och här får vi jobba med lite av varje här, säger Oliver Sjösing.

Fredrik Andersson som sagt att han älskar yrket utvecklar:

– Vi elektriker är som läkare, vi kan vår grej och är så specialiserade att ingen annan kan det vi kan, säger han.

Fredrik Andersson är den är allra nördigast av dem. Andraårsmontör och redan ledande montör. Har elsäkerhetsboken sparad i mobilen, kan artikelnummer utantill, läser om favoritartiklarna i Elinstallatören gång på gång och kan ägna kvällarna åt att räkna.

mer elnörderi
”Till och med en amatör som jag såg den blå omgående”

– Jag skulle kunna sitta hemma en lördagskväll och räkna på motståndet för resistorer i en parallellkrets. Och så gillar jag regler, säger Fredrik Andersson.

I framtiden startar han gärna eget företag.

– Då får du anställa mig, säger kollegan och bästa kompisen intill snabbt.