Logga in

”Jag har varit alldeles för optimistisk kring projekt”

Publicerad
3 apr 2023, 07:30
| Uppdaterad
28 mar 2023

Han har byggt ett stort bolag som han sålde till Instalco. Han började om – och sålde nästa bolagsbygge till Currentum där han blev koncernchef. Vem är han egentligen, installationsbranschen superentreprenör, Klas Larsson?

Ni omsätter redan nästan fem miljarder kronor och fortsätter växa. Hur gör ni?

– Vi har bestämt att bli en av Nordens ledande installationskoncerner och växer, främst genom förvärv, oftast känner vi någon i bolagen vi köper. Det går bra för oss och finns ett intresse av att komma in i Currentum. Vi är lite mer än 50 bolag efter drygt två år.

cheredaktören möter Christoffer Järkeborn
”Vi skulle behöva fler företagsledare i politiken”

Därför började han om
Klas Larsson om försäljningen: ”Vi kan nå målen snabbare ihop”

Vad är idén och vad skiljer er från andra?

– Vi är en renodlad installationskoncern och köper stora, mogna och välskötta bolag med stark ställning lokalt, som ska komplettera varandra. Vi har inga centrala funktioner mer än inköp. Bolagen ska vara självständiga men samverka.

Om vi backar bandet, vad drev dig att starta eget, LG Contracting, i Karlstad 2001?

– I branschen fanns en slitning mellan montörer och tjänstemän som jag ville komma förbi och bygga ett nytt lag, med en ny arbetsmodell med ett större ansvar för montören. Jag ville också digitalisera mycket mer än andra. Det blev väldigt bra och vi omsatte ungefär 150 miljoner kronor när vi sålde till Instalco, som gick i bräschen för det sättet att bygga en koncern.

Varför hoppade du sen av som affärsområdeschef på Instalco för att starta eget igen med Ipart?

– Jag var nyskild med en son på tio år och ville inte resa lika mycket som jag gjort. Samtidigt var det några gamla kompisar som drev SP-gruppen som kom med ett väldigt bra erbjudande om att göra något tillsammans. Vi ville bygga en ny minikoncern med Ipart.

”Men vi funderade väldigt mycket innan vi bestämde oss för att sälja. Vi läste samtidigt Elinstallatören och VVS-Forums kartläggning av alla tillväxtkoncerner som gjorde samma sak.”

Ändå sålde ni koncernen efter något år till Currentum där du blev koncernchef. Varför?

– Det lät som ett väldigt spännande uppdrag att bli koncernchef för Currentum och så har jag väl entreprenörstalfelet att jag har svårt att säga nej. Men vi funderade väldigt mycket innan vi bestämde oss för att sälja. Vi läste samtidigt Elinstallatören och VVS-Forums kartläggning av alla tillväxtkoncerner som gjorde samma sak. Slutsatsen var att alla kommer inte att lyckas. Vi ville vara en av dem som lyckades och såg att vår chans skulle öka i ett större sammanhang.

Vad brukar andra uppskatta hos dig?

– Att jag är snäll.

Hur är du mer som ledare?

– Jag är mjuk och tycker om att ta beslut i samråd, jag låter folk sköta sitt och delegerar. Ger stor frihet under ansvar. Sen har jag nog lätt att sätta mig in i problem och har själv projekterat avancerade tekniska lösningar.

Berätta om dina största misstag.

– Jag har varit alldeles för optimistisk kring projekt och tagit dem till för låga priser. Jag har också köpt något bolag för att vända utvecklingen utan att det lyckats.

Var finns Currentum om fem år?

– Vi är en av de största installationskoncernerna i Norden med tre lika stora ben: el, vs och vent plus en del energi och automation.

Läs också:
Clas fixare blev något helt annat än det var tänkt

Och du själv, har du hunnit starta eget igen då?

– Nej, det har jag nog gjort för sista gången. Jag har inga andra ambitioner så jag är nog fortfarande koncernchef för Currentum.

Har svart bälte karate

Ålder: 51.
Bor: Villa i Karlstad.
Utbildning: Driftingenjör kraft- och värmeteknik.
Karriär i korthet: NVS, startade eget med LG Contracting, affärsområdeschef Instalco, eget företag igen med Ipart, sedan ett år koncernchef för Currentum.
Vad är det första du gör på morgonen?
– Läser mejlen och tidningen i telefonen.
Ditt senaste hemmafix?
 – Vi bor rätt nybyggt så det behövs inget.
Vad läser du just nu?
– Jag är en manisk bokmal men har fått lova familjen att inte läsa så de får se mig. Men senast Spindeln av Lars Kepler.
Dold talang?
– Jag har svart bälte i karate.
Hur sportar du helst?
– Helst utförsåkning men mest styrketräning.