Logga in

Midrocs ägare fänglsad i Saudisk kupp

Publicerad
10 nov 2017, 10:32

Mohammed Al-Amoudi som äger Midroc och flera andra svenska bolag är en av de cirka 100 personer som fängslats i Saudiarabien i ett kuppliknande drag från den prins som vunnit den saudiska tronstriden. Varför just Al-Amoudi fängslats vet man inte på Midroc i Sverige.

– Vad vi vet finns det inga direkta anklagelser riktade mot vår ägare utan han ingår i den stora grupp människor som blivit kollektivt omhändertagna, säger Emma Bork, kommunikatör och presskontakt för Midroc Europe.

Det var kung Salman bin Abdul Azis som beordrade gripandena av 11 prinsar, 4 ministrar och dussintals tidigare ministrar men också miljardärer som Midroc-ägaren Mohammed Al-Amoudi. Massgripandena tros handla om att kratta manegen för den 32-åriga kronprinsen, Mohammed bin Salmans  övertagande av makten. Läs mer om kuppen på Aftonbladet

Mohammed Al-Amoudi bildade Midroc Europe 1996 då han fått kontrakt att bygga bergrum för förvaring av olja i Saudiarabien. Ett antal svenska bolag förvärvades och nya startades både i Sverige och utomlands. Mohammed Al-Amoudi har investeringar i Sverige till ett värde av 25 miljarder kronor enligt Dagens industri. Han äger utöver Midroc också Preem. Enligt Forbes uppgår hans förmögenhet  till 10,3 miljarder dollar. I Sverige tilldelades han 2007 för andra gången den kungliga Nordstjärneorden, då av kommendörsklass.