Logga in

Midroc Electros ägare släppt ur saudisk fångenskap

Publicerad
28 jan 2019, 11:29

Akronymen Midroc står för Mohammed international development research and organization companies. Den Mohammed som åsyftas är Mohammed Al-Amoudi som suttit fängslad 14 månader. Igår släpptes han fri.

Mohammed Al-Amoudi var en av de hundratalet superrika personer som fängslades i en operation iscensatt av Saudiarabiens kronpris Mohammed bin Salman, MBS, den 4 november 2017. Ägaren av Preem och installationsbolaget Midroc Electro med flera svenska bolag, är en av de som hållits fången allra längst. Men igår, söndag 27 januari, släpptes han efter 14 månaders fångenskap.

– Vi är glada att kunna bekräfta att Mohammed Al-Amoudi har blivit släppt i Saudiarabien. För tillfället har vi ingen ytterligare information om frigivningen utan avvaktar ett uttalande från Mohammed Al-Amoudi inom kort, säger Niclas Brantingson, presschef på Preem, som Al-Amoudi också äger.

Bakgrunden är att MBS 4 november 2017 bjöd in ett dussintal prinsar och totalt uppåt 200 personer inklusive sittande och tidigare ministrar och rika affärsmän till Ritz-Carlton i den saudiska huvudstaden Riyadh. Väl inne på hotellet berövades de på mobiltelefoner och eskorterades av beväpnade vakter till hotellrummen som låstes utifrån.

Officiella källor beskrev det som en operation mot korruption. Sedermera har merparten av de fängslade släppts i utbyte mot bidrag till den saudiska statskassan på 800 miljarder kronor, det skriver Dagens Nyheter. Enligt DN skriver Wall Street Journal att Al-Amoudi vägrat förhandla och inte erkänner angklagelserna riktade emot honom och att det är skäl till att han blvit kvar i fängelse så länge.