Logga in

Allt ljus på styrning och uppkoppling

Publicerad
9 maj 2016, 08:31
| Uppdaterad
15 apr 2021

Framtidens armatur ska vara styrbar, uppkopplad – och enkel att använda. Det kan Elinstallatören slå fast efter att ha spanat på Light + Building i Frankfurt, som är en av världens största belysningsmässor. Vilken ljuskälla det rör sig om? LED så klart.

Att bara sprida ljus duger inte i framtidens armaturer. Belysningen ska kunna anpassa sig efter ditt humör, hjälpa dig att navigera och hålla koll på hur byggnader används. Och givetvis tändas, släckas och dimras automatiskt efter dina behov.

För att klara det krävs LED-armaturer som kan styras, kopplas upp och individanpassas – tre tydliga trender på Light + Building i Frankfurt i mars. Elinstallatören var på plats och träffade Philips, Zumtobel, Osram, Aura Light, Fagerhult, Erco och många fler.

Till skillnad mot tidigare Light + Building-mässor pratades det inte längre så mycket om lumen per watt och ljuskvalitet i montrarna.

– Kvaliteten är numera tillräckligt bra från etablerade LED-leverantörer. Nu är den stora utmaningen IoT och att integrera olika funktioner i armaturerna, säger Fredrik Lunell på Zumtobel.

– Kvaliteten är numera tillräckligt bra från etablerade LED-leverantörer. Nu är den stora utmaningen IoT och att integrera olika funktioner i armaturerna.

Fredrik Lunell på Zumtobel

Förkortningen IoT står för Internet of Things, alltså uppkopplade prylar som kommunicerar med varandra, med omgivningen och med användarna. Viktor Olsson, som är ­produktchef på Aura Light, ger flera förklaringar till den starka uppkopplingstrenden.

– Användaren får kontroll på vad belysningen kostar och hur den används. När du exempelvis vet hur närvaron ser ut i en byggnad blir det lättare att styra ventilation och att planera service och underhåll. Då kan fastighets­skötaren få ett sms när tre lampor har gått sönder på plan fem, säger han.

För att klara sådana tillämpningar spelar närvarosensorer en viktig roll. Ett av många ­exempel är Fagerhults armaturer med sensor­noder. De kommunicerar med grannarmaturerna och reagerar på både närvaro och dagsljus. Styrningen sköts med hjälp av det trådlösa plug-and-play-systemet e-Sense Organic.

Daniel Johansson, försäljningschef för Fagerhult i Sverige, berättar att tekniken exempelvis kan användas i kontor, butiker och sjukhus­kulvertar.

– Du styr ljuset dit du är utan att tulla på tryggheten. All data som samlas in kan ­analyseras för att se hur kontorsytor används eller hur kunder rör sig i en butik, säger han.

– Du styr ljuset dit du är utan att tulla på tryggheten. All data som samlas in kan ­analyseras för att se hur kontorsytor används eller hur kunder rör sig i en butik.

Daniel Johansson, försäljningschef för Fagerhult i Sverige

Osram och Philips går ett steg längre och låter takarmaturerna bli infrastruktur för en ny typ av navigering inomhus.

I en liten butiksavdelning i Philips jätte­monter guidas vi snabbt till varorna på inköpslistan i en app. Här ska köpas vin. Väl framme vid vinhyllan tipsar appen om nötter som kanske kan smaka gott till drickat. Och anger, med cirka 30 cm noggrannhet, var nötterna finns.

– Vi ser det inte, men takarmaturen skickar signaler i ljusflödet. De signalerna fångas upp av läsplattans kamera och används i positioneringen, säger Tommy Törnqvist på Philips.

Tekniken kallas VLC, Visible Light Communication. Osram navigerar i stället med hjälp av små bluetoothsändare i armaturerna som kommunicerar med appar i kundernas mobiltelefoner eller läsplattor. Det nya konceptet, som lanserades på mässan, heter Einstone.

– Vi ser det inte, men takarmaturen skickar signaler i ljusflödet. De signalerna fångas upp av läsplattans kamera och används i positioneringen

Tommy Törnqvist på Philips

Philips navigeringstjänst var en av flera tillämpningar med Power over Ethernet, där ethernetkablarna används för både kraftförsörjning och datakommunikation.

– Power over Ethernet kommer verkligen starkt nu, säger Tommy Törnqvist.

En av flera fördelar är att installationen blir enkel när man klarar sig med en enda kabel.

Även Zumtobel visade upp reglerbara belysningslösningar som ska vara smidiga att installera. Ett exempel är styrsystemet Ready2mains. Det kommunicerar via det vanliga elnätet för att konfigurera och dimra belysning. Inga nya kablar behövs. Det räcker att installera en gateway direkt på det befintliga elnätskablarna och byta ut de gamla armaturerna mot LED-armaturer med driftdon som stöder styrsystemet.

– Tekniken kan exempelvis vara intressant för skolor som vill ha LED med viss ljusreglering trots en begränsad budget, säger ­Zumtobels Fredrik Lunell.

Även gatubelysningen har blivit ”smart”, ett ord som upprepades som ett mantra av belysningsjättarna. I många montrar strålade gatlyktor som förutom egen ip-adress och radiokommunikation även har sensorer. De dimras ner på natten för att spara energi. Men om någon kommer cyklande rattas ljuset genast upp längs cyklistens väg, för att sedan dämpas igen så fort personen passerat. Andra uppgifter för sådana gatlampor kan vara att meddela när en papperskorg behöver tömmas eller att hålla koll på parkeringsplatser så att bilister kan hitta lediga luckor med hjälp av en app. Elinstallatören har tidigare skrivit om uppkopplade gatuarmaturer som finns installerade ute i verkligheten, bland annat i Sala och Köpenhamn.

– Reglerbara belysningslösningar kan exempelvis vara intressant för skolor som vill ha LED med viss ljusreglering trots en begränsad budget.

Fredrik Lunell, Zumtobel

Dimring är en annan styrfunktion där utvecklingen har gått framåt sedan förra Light + ­Building-mässan för två år sedan. Flera tillverkare kom i år till Frankfurt med LED-lampor som ger ett varmare ljus ju mer de regleras ner. Tricket är att använda lysdioder med olika färgtemperaturer för att kunna öka det gulare ljuset när lampan dimras. Allt för att efterlikna mysljuset hos den gamla glödlampan.

Erco angriper andra problem som kan ­drabba dimrade LED-lampor – flimmer och att ljusflödet bara kan sänkas till en viss nivå.

– Dimra till tio procent duger inte. Därför bygger vi själva våra drivdon och kan dimra ner till cirka 0,1 procent av ljusflödet, säger Johan Elm, teknisk direktör på Erco i Norden.

Vid årsskiftet gick företaget över till så kallad CCR-teknik där strömmens amplitud regleras i stället för att använda pulsbreddsmodulering (PWM) där ljuskällan snabbt sätts på och stängs av. Det flimmer som uppstår vid PWM kan ställa till problem, även om det inte syns med blotta ögat. När du tar bilder på en restaurang med dimrat ljus kan det exempelvis uppstå ränder i bilderna.