Logga in

Hemmafixarens misstag när stickproppen skulle bytas

Publicerad
2 maj 2018, 08:54
| Uppdaterad
19 feb 2021

Byta stickpropp är en åtgärd som ”hemmafixare” får göra själv. Men det gäller att veta hur det ska göras, annars kan stickproppen bli livsfarlig.

Henric Hagberg.Stickproppen på bilden skapade irritation. Varje gång den sattes i vägguttaget löste husets säkring ut.

När Henric Hagberg, Elfels expertkommentator, skruvade isär stickproppen förstod han varför: Båda kabeländarna var för korta och klämda över metallblecken. Den bruna kabeln var dessutom avskalad och tryckte mot jordstiftet.

– Det finns gott om utrymme att dra kabeln under skruven i stickproppen. Men den som gjort det här har i stället låtit kablarna gena över blecken. Det är inte gjort på det sätt som tillverkaren har tänkt, säger Henric Hagberg.

I just det här fallet ledde den felaktiga dragningen till kortslutning som fick säkringen att gå. Det hade kunna bli en värre situation om felkopplingen gjorts med en gul-grön jordkabel.

”Det finns gott om utrymme att dra kabeln under skruven i stickproppen. Men den som gjort det här har i stället låtit kablarna gena över blecken.”

Henric Hagberg

– Om stickproppen därefter satts i ett ojordat uttag hade hela armaturen kunnat bli strömförande och livsfarlig, säger Henric Hagberg.

Han tycker det är bra att lagen tillåter lekmän att göra vissa enklare installationer själva. Men manar samtidigt till viss självkritik.

– Bara för att man får göra något, rent juridiskt, betyder det inte att man bör göra det. Du måste också ha kunskap om hur det ska göras.

För den som är osäker rekommenderar Henric Hagberg att visa installationen för någon som är kunnig. Kanske går det också att åka till den lokala elfirman och fråga om råd?

– Det absolut viktigaste är att inte chansa, säger han.

FAKTA

DET HÄR FÅR EN HEMMAFIXARE GÖRA

Elsäkerhetsverket listar några åtgärder som en lekman får göra, vilket regleras i standarden ELSÄK-FS 2017:2 sid 3.

• Byta trasig proppsäkring och återställa utlöst automatsäkring.

• Byta glödlampor.

• Byta lamphållare.

• Montera skarvsladdar.

• Montera sladdströmbrytare och stickproppar.

• Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar.

• Byta befintlig strömbrytare med högst 16 A som är placerad i en egen kapsling eller dosa.

• Byta befintligt vägguttag för högst 16 A som är placerat i en egen kapsling eller dosa.