Logga in

Behövs IP44-uttag i källaren?

Publicerad
28 dec 2022, 09:02
| Uppdaterad
9 jan 2023

Måste man använda IP44-uttag och brytare och IP65-kopplingsdosa i en källare? Elsäkerhetsexperten Örjan Borgström svarar.

Läs också:
Fem frågor om el i badrum

Läs också:
Får jag mata huset med elbilen vid strömavbrott?

Fråga: Måste man använda IP44-uttag och brytare och IP65-kopplingsdosa i en källare?

Svar: Det finns inget speciellt i någon standard om hur installation ska utföras i en källare utan det handlar om en riskbedömning utifrån hur dammigt och fuktigt det är i källaren. En källare kan exempelvis användas som bostadsrum – populärt i storstäder idag. Men det kan också vara ett fuktigt utrymme med jordgolv. Kan källaren betraktas som ett torrt utrymme kan IP 20 vara tillräckligt. Mer om detta finns att läsa i Elinstallationsreglernas avsnitt 750 och 751 om torra och fuktiga utrymmen.