Logga in

Solelskalkylator matchar elpriset timme för timme

Publicerad
10 nov 2021, 11:42

Det finns många kalkylatorer som beräknar elproduktionen från solcellerna på årsbasis. Men elpriset sätts på Nord Pool timme för timme, inte per år. Nu har en elgrossist utvecklat en ny kalkylator som ska stämma bättre för fastighetsägare. 

Text

Rexolution har utvecklat en helt ny typ av energikalkylator som hjälper fastighetsägare att ta rätt investeringsbeslut om solpaneler och energilagring.

Läs också:
Elfirman bakom Koppla själv-appen: ”Såg ett behov av en sån här tjänst”

Läs också:
Hur bra funkar solföljare och växthus med integrerade solceller?

Kalkylatorn beräknar solpanelernas energiproduktion per timma och matchar med kundens elbehov.

– Fastighetsägaren kan därför få ett bättre underlag till sitt investeringsbeslut, och faktiskt se vilket system som är optimalt för en specifik fastighet, säger Anna-Karin Lindblom, chef digitala tjänster och innovation på Rexel.

De kalkylatorer som idag finns på marknaden beräknar den el de tänkta solpanelerna kan generera på årsbasis, utan att matcha elen timme för timme med det faktiska behovet.

Men elpriset sätts på Nord Pool per timma, inte per år. Samma gäller för effektarifferna där avgiften beräknas från det högsta tim-medelvärdet.

Rexolutions Energikalkylator beräknar därför solpanelernas energiproduktion per timma och matchar med kundbehov. Dessutom har kalkylen koll på elpriser och effekttarifferna samma timma.

Det betyder att fastighetsägaren kan få ett mycket bättre underlag till sitt investeringsbeslut, och klart se vilket system som är bäst för en specifik fastighet. Och hur stort, eller litet, det behöver vara, och på så hitta den absolut energieffektivaste lösningen.

– Vi vill hjälpa våra kunder att elektrifiera sina fastigheter på ett optimalt sätt. Det är inte alltid den bästa lösningen att stoppa in så många solpaneler som möjligt. Det är bättre att utgå från kundens energibehov, säger Anna-Karin Lindblom.

Den totala ytan på Sveriges samtliga flerbostadshus är 220 miljoner kvadratmeter.

Den totala energi det teoretiskt skulle vara möjligt att utvinna på denna yta vid en utbyggnad med solceller på 80 procent av ytan är 25,1 TWH. Det  motsvarar den årliga elproduktionen från fyra kärnreaktorer.

Läs också:
Så fungerar momsavdrag på solceller med IMD

– Om vi ska elektrifiera Sverige, så är just solceller på tak kombinerat med energilagring i batterier en av de saker vi måste göra, och vi har ju gott om möjliga takytor i landet, säger Anna-Karin Lindblom, och tillägger:

– Alla är väl överens om att elpriserna i framtiden kommer att vara högre än idag. Det betyder att för varje öre elpriset går upp så är en investering i solceller och energilagring i batterier lättare och snabbare att räkna hem.

Rexolution är Rexels specialist på framtidens intelligenta energilösningar.