Logga in

Linköpingshus i massivt trä installeras av APC Elinstallatören

Publicerad
7 okt 2021, 09:26

Instalcobolaget APC ska installera kraft, belysning, nätverk, brand och el i femvåningshuset Magasinet som byggs i det tidigare industriområdet Ebbe Park. ”Ett fantastiskt sätt att bygga på och arbetsmiljön är och blir väldigt bra.”

Text

Instalcobolaget APC gör all elinstallation i ett flervåningshus i massivt trä i Linköping. Ambitionen är att projektet ska bli ett Hållbarhetsklassat Instalcoprojekt.

Läs också:
Elektriker på plats innan polisens tekniker efter explosionen i Linköping

Läs också:
Instalco förvärvar Linköpingsbolag som ska fusioneras med APC

Ett tidigare industriområde i Linköping ska omvandlas till Ebbe Park – ett område med fokus på innovation och hållbarhet. En del är flervåningshuset Magasinet som blir ett fem våningar högt hus enbart i massivt trä. Källarvåningen är i betong och våningarna kommer inredas som kontor med möjlighet till butikslokaler på bottenplanet.

APC utför all installation inom områdena kraft, belysning, nätverk, brand, och el och startar sitt arbete när trästommen för huset är rest. De fick frågan efter tidigare installationer i just trähus med stor volym. Utöver att klara brand- och ljudkrav är det en utmaning att få till ett stabilt flervåningshus i trä. Huset ska stå färdigt i oktober 2022.

– Projektgruppen fungerar fantastiskt bra i allt från projektledning till den utforskning av stadsmiljön som gjorts, säger Peter Rodell, projektledare på APC Elinstallatören AB och forsätter:

– Det här är ett fantastiskt sätt att bygga på och arbetsmiljön är och blir väldigt bra i massiva trähus.

Projektet är tänkt att bli ett Hållbarhetsklassat Instalcoprojekt och är sedan tidigare projekterat för att klara Miljöbyggnad Silver och kraven för nya Ebbe Parks egna hållbarhetsprogram.

Från 2018:
Installationer i sjukhus värda 70 miljoner kronor

Sankt Kors Fastigheter står som beställare och byggföretag är Åhlin & Ekroth Byggnads i Linköping AB.