Logga in

Hur fixar vi snygg skyddsutjämning av kopparrör i badrum?

Publicerad
20 okt 2021, 05:45
| Uppdaterad
19 okt 2021

Fråga: Vi har ROT-renoverat badrum i lägenheter och ska nu skyddsutjämna vatten­rören som är av koppar. Hur är det tänkt att det ska göras på ett snyggt sätt?

Svar: Det finns många sätt att göra det fult, men visst går det även att göra det snyggt! Som alltid är det viktigt att först ta reda på om kopparrören verkligen är en främmande ledade del eller inte. Det gör ni genom att kontrollmäta mot skyddsjord.

Mer frågor om skyddsutjämning:
Blir anläggningen farlig om jag skyddsutjämnar kabelstegen?

Frågor om annat:
Är det ok att spackla in kabeln?

Om resistansen överstiger 4 kΩ anses INTE kopparrören vara en främmande ledande del. Då behövs ingen skyddsutjämning.

”Kravet på kompletterande skyddsutjämning är även uppfyllt om den är utförd till den gruppcentral som matar badrummet.”

Om resistansen däremot understiger 4 kΩ kan de vara en främmande ledande del och mer efterforskning krävs.

Antag att ni kommer fram till att vattenrören är en främmande ledande del. Då kan det vara smidigt att skyddsutjämna dem genom att ansluta till huvudjordningsskenan där de kommer in i byggnaden. Ett annat sätt är att kapa vattenlednings­rören och sätta in ett isolerstycke och därmed bryta den galvaniska kontakten med marken. Efter den punkten är inte vattenröret en främmande ledande del längre.

Dessa alternativ är inte alltid möjliga och då återstår kompletterande skyddsutjämning av kopparrören
i badrummet.

Cecilia Axelsson vet också:
Vågar vi koppla in solcellsanläggningar som andra monterat?

Sammanbindningen av utsatta delar och främmande ledande delar behöver dock inte utföras inne i badrummet. Kravet på kompletterande skyddsutjämning är även uppfyllt om den är utförd till den gruppcentral som matar badrummet. Det är inte ovanligt att det finns inspektionsluckor för vattenrören utanför badrummet. Då kan exempelvis en skyddsjordsledare som matar badrummet utnyttjas, och anslutningen till kopparrören kan göras i en kopplingsdosa. Helt dolt dessutom!