Logga in

Blir anläggningen farlig om jag skyddsutjämnar kabelstegen?

Publicerad
28 okt 2020, 06:15

Fråga: Jag har förstått att kabelstegar sällan ska skyddsutjämnas, men vad händer om man gör det ändå? Blir anläggningen farlig?

Svar: Enligt SS 436 40 00 Elinstallationsreglerna är det främmande ledande delar som förs in utifrån som ska anslutas med skyddsutjämningsledare till huvudjordningsskenan (411.3.1.2). En kabelstege är i de flesta fall inte en främmande ledande del och ska då inte anslutas. Vi vet ju dock att många kabelstegar ändå skyddsutjämnas och frågan var, blir det farligt? Nej, anläggningen blir inte farlig, men den blir svårtolkad. När en skyddsledare ska lossas ska man alltid vara medveten om vilka konsekvenser det kan innebära. Är elinstallationen tänkt att följa Elinstallationsreglerna blir det ju dessutom ett avsteg i och med skyddsutjämningen av kabelstegen, om den inte är en främmande ledande del.

En annan vanlig fråga om skyddsutjämning: Ska ­botten­plattan ­verkligen skyddsutjämnas?