Logga in

”Du som arbetar med installation känner igen dig”

Publicerad
29 okt 2021, 10:00

Varför behövs Eva, Elsäkerhet vid arbete? Fyra branschprofiler om Installatörsföretagens nya branschanvisning.

Installatörsföretagen har lanserat branschanvisningen Eva, Elsäkerhet vid arbete. Målet är att etablera en ny marknadsledande branschanvisning för lågspänning. Varför behövs det? Vi bollar vidare frågan till fyra tunga namn inom elsäkerhet.

Läs också:
Eva skippar krånglet

Michell Andersson.

Varför behövs EvA?

Att vi förstår de anvisningar som ska skydda oss i vårt arbete och känner igen oss i dem är avgörande. Annars fungerar de inte som avsett. Men de anvisningar som finns idag är dessvärre dåligt anpassade för installationsbranschen och bör därför undvikas.

Historiskt har installationsbranschen haft en god tradition av elsäkerhetsarbete, och det är dags att man tar sitt ägande för de här frågorna. EvA är skriven på ett sätt som gör att du som arbetar med installation känner igen dig och enkelt kan tillämpa standarden SS EN 50110-1, säger Michell Andersson som är ordförande för SEK TK 78.

Mats Jonsson.

Varför behövs Eva?

– Många innehavare har sedan lång tid tillbaka haft anvisningar för att tillgodose sitt ansvar för arbete på elanläggningarna. Med Eva får nu arbetsgivarna ett mycket bra verktyg till att hantera sina skyldigheter när det gäller arbetsmiljön sett ur ett elsäkerhetsperspektiv, säger Mats Jonsson, som är elsäkerhetsingenjör Eltrygg Miljö.

Patrik Lund.

Varför behövs EvA?

– Elektriker som jobbar med lågspänning i installationsbranschen arbetar oftast spänningslöst, och de behöver en anvisning som de känner igen sig i, som speglar deras vardag. Därför är Eva ett jättebra initiativ, säger Patrik Lund som är senior advisor på SSG, Standard solutions group.

Läs också:
Ingen ny lag när Elsäk-FS 2006:1 avskaffas

Henrik Larsson.

Varför behövs Eva?

– Eva behövs för att bygga upp branschens säkerhetskultur, med bra grundläggande rutiner för säkert arbete, säger Henrik Larsson, som är elsäkerhetssamordnare på Caverion Sverige.