Logga in

Kraftiga prisökningar på plast och metaller

Publicerad
20 sep 2021, 08:25

(LÅST ARTIKEL | FÖR PRENUMERANTER) Plast hör till materialen med de största prishöjningarna. En förklaring är vinterstormarna i USA.

Text

I inledningen av pandemin gjordes neddragningar inom plastindustrin i Europa och USA. Kring senaste årsskiftet ökade efterfrågan kraftigt. Kort därefter drabbades Texas av vinterstormar med flera veckor långa elavbrott som slog ut raffinaderierna. Det påverkade i sin tur fabrikerna som tillverkar granulatet som plasten görs av.

Strategierna för att möta hoten
Skenande materialpriser utmanar installationsbranschen

Tre sätt att försäkra sig om ersättning
Juristens råd för att få betalt för materialprishöjningarna

Det tog längre tid än beräknat för plasttillverkarna att komma i gång och det gav en kraftig effekt på priset för framför allt polypropen (PP), som används i avloppsrör. Från december 2020 till mars i år hade priserna för PP stigit med 50 procent och för PVC med 30 procent.

Många installationsgrossister, exempelvis Ahlsell, Rexel, Solar, Bra Gross och Bevego, höjde priserna 1 juli till följd av rusande råvarupriser på världsmarknaden. Det gäller plast, stål, koppar och andra metaller, men även för komponenter och halvledare. Till detta kommer kraftiga prisökningar på förpackningsmaterial och transporter. Höjningarna påverkar därmed en stor del av sortimentet.

”Det som sticker ut är höjningar på material med stort innehåll av PP och PVC, där höjningarna är aviserade med tvåsiffriga procentbelopp. Även basmetaller som mässing och koppar höjs rejält, dock inte lika mycket som plasten”, skriver Bra Gross på sin hemsida och fortsätter:

”Detta orsakar oss alla problem. Det är en unik situation vi nu upplever och som inte tidigare på detta sätt förekommit i vår bransch”.

Chockhöjda priser på material oroar installationsbranschen

Håkan Hedberg.

Rexels vd Håkan Hedberg ser inte något slut på vare sig råvarubrist eller prisuppgångar i närtid. Han förutser rejäla problem för entreprenader som avtalats innan pandemin, särskilt för de avtal som saknar indexreglering.

– Det är inte orimligt att anta att priserna kommer att stiga i fler steg i entreprenadskedjan. Det är viktigt att vi i god tid förvarnar marknaden om vad som sker, så att kunderna kan anpassa sig till marknaden post covid, säger Håkan Hedberg.

Ahlsells prishöjningar 1 juli
MaterialPrisökning i procent
Byggmaterial4,5
El6,9
Ventilation och isolering6,7
Kyl2,1
VA & Mark13,3
VS6,9
Verktyg och personligt skydd5,6
Lastbärare6,5
Angivna prisjusteringar är vägt per sortiment i Ahlsells historiska kundkorg.