Logga in

Hur tacklar du en kund som vill köpa in elmaterial själv?

Publicerad
28 maj 2024, 08:23

Tar du också ett rejält påslag på material? Allt billigare grejer på byggmarknaden har drivit privatkunder mot att handla materialet själva. WTF!

Text

Fredrik Thid, Elinstallatör Evk Installation

– Jag har inga problem med att kunder köper in material själv. 

Är bara informativ att det inte är garanti utöver arbete, om kunden väljer att köpa in material själv. Ofta har man jämfört och haft samma prisnivå som byggvaruhusen.

Läs också:
Tvist om materialpåslag – elfirman hamnade på Svarta listan

Läs också:
”Vi kommer inte att fortsätta med GNP-rabatter som tidigare”

”Det tar ofta längre tid att installera när kunderna ska köpa materialet själva”

Tim Olander, Nordelektro

Richard Sjöberg, affärsområdeschef förnyelsebar el och ny elteknik, Tlab

– Det här har vi stött och blött på företaget. Om jag ens tar jobbet brukar jag vara ganska tuff och säga att om något går sönder när jag skruvar upp det får kunden ta ansvar – jag har ju inga garantier. Kunder som säger att de lagt golvvärme och ber att jag ska koppla in – glöm det. Om kunden köpt en armatur kan det funka, men installationsmaterial, så säger jag nej till 99 procent.

– Det här är ett problem som elektrikerbranschen har generellt. Vi har ju tagit betalt genom materialet, inte vår reella kompetens. Där ligger vi ju långt under det vi debiterar per timme. 

Tim Olander, elektriker, Nordelektro

– Jag har oftast inga problem med det. Men det tar ofta längre tid att installera när kunderna ska köpa materialet själva. De brukar välja det billigaste och de billigaste tar oftast längre tid att installera. Bättre blir det om de till exempel köper egna strömbrytare och vägguttag och vi står för resten.

Läs också:
“Nästan till varje badrum vill kunden köpa materialet själv”

Läs också:
4 814 kr för 3 extra uttag? Helt ok

Jesper Nyberg, elektriker, H2J Elektriska

– Såklart att kunder får köpa in materialet själva. Så länge de köper från kända varumärken, och som uppfyller krav och regler. 

– Det kan till exempel handla om att produkter har rätt IP-klass för installationsmiljön. Det är ibland ett problem. Det är ganska ofta man får hålla snabbkurs om vilka krav som ska uppfyllas på installationsmaterial i badrum och utomhus etc. Det kan också vara andra saker som att ljuskällor behöver vara dimbara, om dimring är ett önskemål. 

– I bland inser kunderna att det är nog enklast att överlämna det hela till mig. Då slutar det med att jag får sälja materialet till dem för att det är den smidigaste lösningen.