Logga in

Instalco köper elinstallationsföretag i Blomstermåla

Publicerad
16 sep 2021, 15:53
| Uppdaterad
20 sep 2021

Ett bolag inom kraft, installation och industri och omsätter 100 miljoner kronor blir del av Instalco.

Text

Instalco förvärvar Sydsvenska Elanläggningar SSE AB och växer därmed inom området elkraft. Bolaget med huvudkontor i Blomstermåla i Småland har en omsättning på cirka 100 miljoner.

SSE är en helhetsleverantör inom elkraft och elinstallationer med fokus inom processindustri och verkstadsindustri. Bolaget grundades 1989 och har idag ett 70-tal anställda.

Instalcobolag i Lund
32-åring tar över vd-stolen på El-expressen

Mer Instalco
100-miljonersorder till Instalcobolaget JN El

– Med SSE förstärker vi dels vår närvaro i Småland, dels vårt erbjudande mot industriområdet. SSE har också ett omfattande geografiskt nätverk och är högt specialiserade inom sin nisch och passar därför bra in i Instalco, säger Patrik Persson, affärsområdeschef Instalco Syd.

SSE har historiskt varit starka inom träindustrin och bilindustrin och bolagets övriga kunder består huvudsakligen av byggföretag, kommuner, landsting och verkstäder. Kunderna verkar både i Sverige och utomlands. Som helhetsleverantör erbjuder bolaget både projektering, konstruktion och installation.

– Att gå in i Instalco är ett naturligt steg för oss för att ta SSE till nästa nivå. Vi ser fram emot att bli en del i Instalcos lag och både kunna utveckla våra affärer och våra medarbetare, säger Magnus Holmquist, vd i SSE.

Tänkvärt:
Brist på framtidsplan kan bli en kalldusch för familjeföretagen

Instalco förvärvar 100 procent av aktierna i Sydsvenska Elanläggningar SSE AB med tillträde 16 september.

Vad är Instalco?

Vad gör Instalco annorlunda?

När Instalco startade hade de en för svenska installationsbranschen helt ny syn på integration av förvärvade bolag. Istället för att integrera de bolag de köpte var idén istället att låta bolagen fortsätta existera med befintliga namn och varumärken. Tanken är att behålla allt som är bra med det förvärvade bolaget. 

– Vårt huvudspår är att låta företagen vi köper få leva kvar i samma anda, med samma namn under samma ledning så långt det är möjligt samtidigt som vi breddar verksamheten.

Det säger Per Sjöstrand, grundare och vd i Instalco mellan 2014 och 2021. 

Vilka bolag köper Instalco?

Instalco bedömer det geografiska läget men tittar framför allt på ekonomin, ledarskapet och mognadsgraden när de bedömer ett företag.

– Det ska finnas en vilja att utvecklas och att komma in i ett sammanhang där man samarbetar och delar med sig. Just nu har vi några som vi inlett dialog med.

Per Sjöstrand, grundare och vd i Instalco till år 2021.

Vad ska man tänka på som familjeföretag som vill sälja?

Är man intresserad av att ingå i ett större bolag så ska man inte vänta för länge, råder Per Sjöstrand, grundare och tidigare vd i förvärvdrivna installationsbolaget Instalco.

– Det är svårare att sälja om man närmar sig pensionsålder och inte har en efterträdare som vill stanna kvar och leda och utveckla bolaget. Det signalerar en osäkerhet som sätter ner värdet. Vi vill alltid ha hela paketet på köpet.