Logga in

”Vi är 15 tjejer med olika kompetenser i bygglaget”

Publicerad
26 maj 2021, 05:45

Hon har varit med länge i byggbranschen, men aldrig förr byggt ett hus tillsammans med enbart kvinnor, varav en kvinnlig elektriker.

Hallå där Lotta Renheim, entreprenadingenjör på Byggpartner, som tillsammans med 14 andra tjejer ska bygga det klimatsmarta småhuset Villazero i Borlänge. Hur långt har ni kommit?

– Byggstarten blir efter semestern, så vi håller på och projekterar.

Kompetensförsörjning
Ny utbildning ska locka fler kvinnor till elbranschen

Fler tjejer söker el- och energiprogrammet
Fler tjejer vill bli elektriker

Hur går det med rekryteringen?

– Vi är i princip klara, det vi inte har hittat är en kvinnlig ventilationsmontör. Men vi kan tänka oss att anlita en manlig ventilationsmontör, om vi inte hittar en kvinna. Då blir det tvärtom, att han som enda mannen, blir ”kvinnan” i bygglaget.

– I vissa skrån har det varit svårt att hitta kvinnor. Förutom ventilation så var det svårt att hitta en kvinnlig grävmaskinist, till sist hittade vi henne utanför Borlänge. Men det gick relativt lätt att hitta en kvinnlig elektriker i Borlänge. Totalt är 15 tjejer med olika kompetenser med i bygglaget.

Vilka utmaningar finns det i projektet?

– Villazero är ju ett forskningsprojekt också, förutom solceller på taket så är det första småhuset som ska certifieras som ett koldioxidneutralt bygge enligt NollCO2 och vara Svanen-märkt. Det blir speciella lösningar, som en massiv träplatta på mark som grund. Värme- och ventilationssystemet blir luft/vattenvärmepump och FTX.

Varför bara tjejer, är inte mixat bra?

– Det är absolut bra med mixat. Vi har både män och kvinnor i projekteringsgruppen. Men tanken med ett kvinnligt bygglag är att vi vill lyfta fram kvinnorna i branschen. Vi vill visa att det går att jobba som kvinna i branschen och att det ska locka fler kvinnor att söka sig till bygg- och installationsbranschen. Det behövs ju fler kvinnor, det kryllar inte av kvinnor branschen precis.

Vem är det som ska bo här?

– Det är Fiskarhedenvillans vd Gunnar Jönsson som ska bo där. Projektet har initierats av Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna.

Stort behov av jämställdhetsarbete
4 av 5 chefer ”gör inget särskilt” för att locka kvinnor till arbetsplatsen

Tror du att det blir fler sådana här projekt med enbart kvinnor i bygglaget?

– Det kan det säkert bli. Jag kan tänka mig att det här ger ringar på vattnet på andra ställen i landet.