Logga in

Ny utbildning ska locka fler kvinnor till elbranschen

Publicerad
5 mar 2021, 09:43

Det behövs fler kvinnor i elbranschen. Därför startar Holtab och Montico en elmontörsutbildning i Växjö som riktar sig till kvinnor.

PRESSMEDDELANDE

– Alla arbetsplatser blir bättre av mångfald, men på sikt handlar det om kompetensförsörjning. Sverige står inför en gigantisk omställning när stora delar av samhället ska elektrifieras – branschen behöver mer kompetens, säger Patrik Persson, vd på Holtab.Läs andra artiklar om jämställdhet i branschen:

Fler tjejer vill bli elektriker

9 av 10 installationsbolag får anmärkningar av diskriminerings­ombudsmannen

Utbildningen är en kommunal vuxenutbildning som anordnas av Montico i samarbete med Holtab. Bland kurserna finns bland annat elkraftteknik, elinstallationer, elmotorstyrning och praktisk ellära. Utbildningen påbörjas i april. 

– Vi ser jättepositivt på den här typen av samarbeten där vi tillsammans kan stärka svensk industri och göra den mer jämställd. Som utbildningsaktör är det viktigt att vi är lyhörda och anpassar utbildningarna efter de behov som finns, säger Marcus Sjöqvist, affärsutvecklare på Montico.

”Utbudet i yrkeslivet är brett och behovet av ny kompetens stort. Vi vill gärna rekrytera och hoppas att några av dem som genomför utbildningen ska komma till oss på Holtab.”

Pernilla Sundén, HR-ansvarig, Holtab 

Patrik Persson, vd och Pernilla Sundén, personalchef, Holtab.Arbetsplatspraktiken på 6–8 veckor kommer att genomföras i Holtabs fabrik i Tingsryd.

Efter avklarad elmontörsutbildning är jobbmöjligheterna goda då det råder en brist på utbildade elmontörer. 

– Utbudet i yrkeslivet är brett och behovet av ny kompetens stort. Vi vill gärna rekrytera och hoppas att några av dem som genomför utbildningen ska komma till oss på Holtab, säger Pernilla Sundén, HR-ansvarig på företaget. 

Enligt siffror från branschorganisationen Installatörsföretagen uppger så många som 95 procent av elteknikbranschens företag att de har svårt att rekrytera. Branschen är en av de mest ojämställda med bara två procent kvinnor.