Logga in

”Som kvinna i ett mansdominerat yrke vill du se professionell ut”

Publicerad
28 okt 2015, 15:20
| Uppdaterad
7 apr 2021

Ingenjören Elisabeth Nordenberg tröttnade på att se ut som en clown i illasittande arbetskläder. Inte heller ville hon se ut som en glad maskot i knallgrönt och rosa. Hon lanserade Elinord – seriösa arbetskläder helt anpassade för kvinnor.

Elisabeth Nordenberg minns tydligt arbetskläderna hon blev tilldelad under sin första praktik som väg- och vatteningenjör på Vägverket 1998.

– Jag fullkomligen drunknade i dem. Byxorna var alldeles för stora, och jag fick rulla upp ärmarna på jackan. Men jag tänkte ”strunt samma, utseendet är inte det viktiga”. Fast innerst inne kände jag mig lite som en clown, berättar Elisabeth Nordenberg.

Några år senare började hon jobba som miljöteknisk konsult på ett stort företag och fick äntligen köpa arbetskläder själv. Men trots febrilt letande hittade hon inga som satt bra. Värst var byxorna, som antingen var för stora i midjan eller för snäva över höfterna. För män fanns det 3-4 modeller av varje storlek, till exempel för korta ben, långa ben, stor mage eller liten. Men för damer fanns det bara en förminskad herrmodell, som var helt rak.

– Jag blev otroligt irriterad, säger Elisabeth Nordenberg.

År 2008 startade hon eget, Ewen Miljökonsult AB,och tjejerna som anställdes i firman upplevde exakt samma problem. En arbetsbyxa som satt bra var verkligen svår att hitta.

Elisabeth bestämde sig för att lansera en egen kollektion arbetskläder för kvinnor. De skulle ha bra passform, hålla hög kvalitet, vara sydda av miljövänliga tyger och tillverkning under goda arbetsförhållanden. Visserligen hade det börjat dyka upp arbetskläder i kvinnliga modeller, men i färger som knallgrönt, rosa och lila.

Det var inte vad jag var ute efter. Som kvinna i ett mansdominerat yrke vill du se professionell ut och smälta in. Inte känna dig som en rolig maskot.
Elisabeth Nordenberg

År 2010 började arbetet med första produkten, en kolgrå byxa i två grundmodeller. En kurvig och en mer rak. För att vara säker på att hon var rätt ute lät Elisabeth Nordenberg riktiga kvinnor testa byxorna i flera omgångar och berätta vad de tyckte.

– Vi samlade in synpunkterna och gick hem och gjorde förbättringar. Till slut var nästan alla nöjda, och vi kunde gå vidare, berättar Elisabeth Nordenberg.

Men att få ut byxan på marknaden tog betydligt längre tid än hon räknat med.

– Jag höll på att ge upp flera gånger. Men till slut hittade jag en mönsterkonstruktör, en tygleverantör, och en klädproducent som jag var riktigt nöjd med, säger hon.

Första kollektionen kom ut 2014 och den säljs genom Elinords egen webbshop och av några fristående återförsäljare. Hittills har det gått över förväntan och responsen från kunderna är mycket positiv, berättar Elisabeth Nordenberg.

– Vi har inte kunnat lägga så mycket tid och pengar på marknadsföring, men kunderna rekommenderar oss till vänner och bekanta. Vi har också stor draghjälp av sociala medier, och att många tidningar uppmärksammat oss, säger Elisabeth Nordenberg.

Hur ser du på framtiden?

– Framtiden känns jätteljus. Nu jobbar vi på att ta fram fler produkter. Bland annat en lättare byxa för de som mest jobbar inomhus. Och en kjol. Jag hoppas också få till avtal med de stora kedjorna som säljer arbetskläder inom en rimlig framtid, säger Elisabeth Nordenberg.

 

FAKTA

Elinord

Kläderna: Elinords kläder produceras i Portugal och Sverige. Tygerna är Oeko-Tex certifierade och uppfyller EU-Ecolabels krav på miljö, hälsa, funktion och kvalitet ur ett livscykelperspektiv.

Företaget: Elinord är ett varumärke inom Elisabeth Nordenbergs firma Weareven AB, som också äger Ewen miljökonsult AB. Koncernen har fem anställda. Tre arbetar i miljökonsultfirman, och Elisabeth Nordenberg och en person till jobbar med Elinord.

Kontor: Weareven har kontor i Norrköping, Borlänge och Sala/Krylbo. Elinord sitter i Norrköping.

Elisabeth Nordenberg

Titel: Vd i Elinord och Ewen Miljökonsult.

Miljökonsult: 39 år.

Bor: Norrköping.

Familj: Man och fyraårig son (familjens mest klarsynte).

Fritidsintressen: Ridning, cykel, enduro, gym och familjen.

Utbildning: Civilingenjör i Väg- och Vattenbyggnad.