Logga in

Bra jobbchans och hög inkomst – ka-ching för den som pluggar till elektriker

Publicerad
15 jan 2020, 09:45

Efter bara fem år i yrket kan en elektriker tjäna närmare 40 000 kronor, enligt ny statistik, men skillnaderna i landet är stora. Dessutom är El och energi ett av de program som snabbast leder till jobb.

Det ger fortsatt god utdelning att gå ett yrkesprogram inom el eller VVS, visar ny statistik från Ekonomifakta.se/Gymnasiepejl. Medianinkomsten i Sverige för den som gått Elprogrammet är 24 725 kronor i månaden efter fem år i yrket.

”Det är ju rätt bra lön för en 24-åring. Etableringsgraden på arbetsmarknaden är också hög – mellan 71 och 93 procent av dem som gått på skolor som vi är med och stöttar är etablerade efter fem år.”

Pär Lundström, expert yrkesutbildning hos Installatörsföretagen.

För den som valt Energiprogrammet (jämförbart med nuvarande VVS- och fastighetsprogrammet) är medianlönen 29 142 kronor.

– Det är ju rätt bra lön för en 24-åring. Etableringsgraden på arbetsmarknaden är också hög – mellan 71 och 93 procent av dem som gått på skolor som vi är med och stöttar är etablerade efter fem år, säger Pär Lundström, expert på yrkesutbildning hos Installatörsföretagen.

Viktigt att hitta praktik: Brist på praktik hindrar blivande elektriker 

Etablerad på arbetsmarknaden anses den vara som är sysselsatt, har en årsinkomst på minst 197 100 kronor, inte har några händelser som indikerar arbetslöshet under året och inte klassificeras som studerande. Detta enligt definitionen från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Överlag är etableringsgraden hög efter alla yrkesprogram, men Fordon, Energi (VVS) och Bygg ligger i topp med nästan 80 procent efter fem år. För Elprogrammet är 65,5 procent förankrade på arbetsmarknaden efter samma tid.

– Att Elprogrammet halkar ner beror på att den statistiken även innefattar utbildningen i dator- och kommunikationsteknik som har en svagare koppling till arbetsmarknaden, säger Pär Lundström.

Läs mer: Här är elektriker ett bristyrke – och här är det det inte

Det finns också stora regionala variationer. På några håll i landet är 100 procent av de som läst Energiprogrammet etablerade redan efter ett år. I ett annat län kan det ta sju år innan 70 procent av eleverna är etablerade.

Även mellan skolor skiljer det en hel del. Etableringsgraden tio år efter avslutad utbildning kan vara allt mellan 100 procent och 39 procent.

– En del skolor har svårt att ge ungdomarna de kvalifikationer som krävs. Exempelvis är det viktigt med 15 veckors praktik och ett nära samarbete med branschen. Vi har även goda erfarenheter av arbetet med yrkesprov, säger Pär Lundström.

Förra årets siffror: Så tjänar elektriker tio år efter gymnasiet

Gymnasiepejl presenterar den här typen av statistik inför gymnasievalet, för att hjälpa ungdomar och deras föräldrar att göra genomtänkta utbildningsval.

Mer siffror

Fakta Några exempel

Här går det bra för yrkesgymnasiets elever efter examen: 

El

ETG Nyköping: 71 procent etablerade efter fem år, medianinkomst 26 400 kr/mån

Universitetsholmen, Malmö: 73 procent etablerade efter fem år, medianinkomst 26 800 kr/mån

Bokenskolan, Jokkmokk: 91 procent etablerade efter fem år, medianinkomst 38 800 kr/mån

VVS

Rörentreprenörernas friskola i Stockholm (Refis): 76 procent etablerade efter fem år, medianinkomst 28 800 kr/mån

Universitetsholmen, Malmö: 93 procent etablerade efter fem år, medianinkomst 33 600 kr/mån

Furuhedsskolan, Kalix: 100 procent etablerade efter fem år, medianinkomst 38 500 kr/mån