Logga in

“Alldeles för svårt att yrkesväxla”

Publicerad
26 jun 2017, 13:33

Installationsbranschen skriker efter folk. Men få gör som Sylvia Chamoun och omskolar sig till elektriker i vuxen ålder.

– Det är alldeles för svårt att yrkesväxla, säger Jens Albrektsson på Installatörsföretagen.

Att välja yrkesbana kan vara svårt för 15-åringar som söker till gymnasiet. En framtid inom elteknik lockar kanske inte just då, och valet blir därför något annat än El- och Energiprogrammet. Men det är inte ovanligt att vilja sadla om till elektriker senare i livet. Installatörsföretagen, IN, får ofta förfrågningar från vuxna som jobbar i andra yrken.

– Branschen är väldigt attraktiv, och vi får samtal mer eller mindre dagligen från personer som vill omskola sig. Problemet är att de inte får chansen. Det är alldeles för svårt att yrkesväxla, säger Jens Albrektsson, som är chef för Kompetens och utbildning på IN.

Därför sadlar bokredaktören Ida, 47 om till elektriker.

”I dag går platserna på yrkes-vux främst till personer som står väldigt långt från arbetsmarknaden. De som redan är i arbetslivet måste också få möjligheten”

Jens Albrektsson, chef för Kompetens och utbildning på IN.

Jens efterlyser därför en särskild satsning på kommunala vuxenutbildningar inom bygg- och installation. Dit ska även vuxna som redan är etablerade i yrkeslivet vara välkomna.

Kompetensbristens lindring – Släpp fram fler

– I dag går platserna på yrkes-vux främst till personer som står väldigt långt från arbetsmarknaden. De som redan är i arbetslivet måste också få möjligheten, säger Jens Albrektsson.

IN vill även se ett system med företagslärlingar, liknande det som finns inom VVS. Studier varvas då med ett avlönat jobb på ett företag.

– Den stora frågan är finansieringen av utbildningen. Vi vill att staten står för lärlingarnas utbildningskostnad, säger Jens Albrektsson.

I maj presenterade IN en rapport som visar att installationsbranschen söker efter personal med ljus och lykta. Bristen väntas dessutom förvärras de närmaste åren. Pensionsavgångarna är stora, och få unga söker sig till gymnasiets yrkesprogram. Behovet av yrkesutbildad personal ökar ännu mer om regeringens ambitioner för bostadsbyggande och energieffektivisering ska klaras.

I måndags skrev Dagens nyheter om svårigheterna med yrkesväxling. (Inloggning krävs)

Hassans comebackHan kom hit som erfaren elektriker