Logga in

El- och rörutbildning samlas i ett bolag

Publicerad
1 nov 2018, 09:40

Utbildningar för 85 miljoner kronor räknar det gemensamma utbildningsbolaget sälja under 2019 där samtliga installationsdiscipliner kommer ingå.

Insu heter installationsbranschens nya utbildnings- och utvecklingscenter i Nyköping och Katrineholm, som startar från och med årsskiftet. Det är Elbranschens Utvecklings- och Utbildningscenter i Nyköping AB (EUU) och Installatörernas Utbildningscentrum i Katrineholm (IUC) som går samman och bildar det nya bolaget Insu.

ETG för vuxna: De blir elektriker på tre terminer

EUU har främst sina uppdragsgivare inom elteknikbranschen och IUC:s uppdragsgivare kommer i huvudsak från VS, ventilation och kyl- och värmepumpbranschen.

Flera av de båda utbildningsföretagens kunder verkar i dag på båda marknaderna.

Tuff utbildning: ”Företagen tycker att de är som ettårsmontörer direkt”

– Allt är under samma tak: vatten, avlopp, el, larm, ventilation, värme, kyla, data, automation och lösningar för smarta hus. Då känns det naturligt att även vi som utbildnings- och utvecklingsföretag för dessa medarbetare ska finnas under samma tak, säger Malin Arklöv, vd på IUC, i pressmeddelande.

– Utveckling för branschen har varit både EUU:s och IUC:s fokus under många år. Nu samlar vi 60 år av erfarenhet och kan ännu bättre ta snabba steg framåt för våra kunder och för branschen, säger Jens Albrektsson, vd på EUU.

Nyanlända elektriker: Så gick det för elektrikerna på snabbspåret

 Fakta/ Insu

  • Insu, Installationsbranschens utbildnings- och utvecklingscenter förser hela branschen med utbildning och vidareutveckling. Inom branschen finns företag som arbetar med elteknik, data/telecom, säkerhet, energidistribution, vatten/sanitet, kyl- och värmepumpteknik och ventilation.
  • Insu är en heltäckande utbildningspartner med gymnasium, företagskurser, lärlingsutbildningsprogram och yrkeshögskola.
  • Insu har olika utbildningsformer, lärarledda kurser, företagsförlagda eller distansundervisning online.
  • Insu erbjuder drygt 150 kurser, allt från endagarskurser till utbildningar som sträcker sig över två år. Företaget har både anställda lärare och konsulter som kursledare.
  • Insu har cirka 50 anställda. Utbildningscentren ligger i Katrineholm och Nyköping.
  • Insu ägs av Installatörsföretagen och beräknas omsätta 85 miljoner kronor 2019.

Läs mer: ”Jag blir uppringd varje vecka av personer som vill omskola sig till elektriker”