Logga in

”Den allvarligaste felsökning jag varit på gällande X”

Publicerad
4 nov 2019, 09:48

Är riskerna att göra fel för stora med så kallade X-plintar? Diskussionen fortsätter i Facebookgruppen Elfel där bilder visar en dörr som gett förbipasserande stötar.

En fastighetsägare i Norrköping anmälde att flera personer fått kraftiga stötar då de kommit emot låset i en ytterdörr. När Andréas Öhr, elinstallatör i Norrköping, gjorde felsökning och mätte spänningen i slutblecket och vid ett gångjärn visade det sig vara 240 Volt där.

Många kommenterar X-plintar: En riktig elektriker ska klara att koppla en X-plint, men …

”Det är väl den allvarligaste felsökning jag varit på gällande X”

Andréas Öhr, elinstallatör i Norrköping.

– Det är väl den allvarligaste felsökning jag varit på gällande X, skriver Andréas Öhr i sin kommentar till bilderna han lagt upp i Facebook-gruppen Elfel.

Han härledde problemet till felaktiga kopplingar i en X-plint som använts som brytare till dörrautomatiken. Anslutningsledningen ut från brytaren hade vid montaget blivit klämd bakom maskinen. Fasledaren var också klämd mellan maskinens gods och dörrbladet.

När dvärgbrytaren är i läge 0, men …

Monteringsmissarna får konsekvenser även på grund av dörrens konstruktion. Dörren hänger på gångjärn med glidbrickor av plast, saknar skyddsjord i matande kabel och är inte elektriskt förbunden med dörrkarmen.

Varken daglåset eller nattlåset får kontakt med elslutblecket, så att säkringen löser ut vid kontakt mellan dörr och karm. Det beror bland annat på tätningslister och plastdistanser.

Andréas Öhr åtgärdar problemet genom att byta kablar och montera dragavlastning i brytaren och vid maskinen samt ansluta skyddsledaren korrekt.

”Om tillverkaren skulle göra något mer vore det kanske att se till att plinten främst används för skyddsledare”

Andréas Öhr

P-snurran snurrar igen – italienska elektrikerna har befriat bilarna

Sedan den här åtgärden genomfördes 2010 har han stött på problematik med X-plintar inblandade några gånger till. Det har varit på olika ställen, inte bara i dörrar. Utifrån vad han hört från branschkollegor verkar nästan alla ha stött på problemet någon gång.

– Till viss del kan jag hålla med dem som anser att produkten är felaktigt utformad, men det finns alldeles för många personer som arbetar med produkten utan att ha rätt kunskaper eller kännedom, säger Andréas Öhr.

 Åtta slangar in i dosan – nytt rekord…?

Är det dags att skrota X-plinten?

– X-plinten i sig tycker jag inte är det stora problemet, men kanske behövs förtydliganden på produkten. Det skulle räcka med en liten lapp med en bild som visar rätt koppling och en överstruken bild som visar felkopplingen. Om tillverkaren skulle göra något mer vore det kanske att se till att plinten främst används för skyddsledare, säger Andréas Öhr.

I mitten av oktober väckte felkoppling i en X-plint vid en tvättmaskin kommentarstorm i Elfel. I Elinstallatörens artikel om detta menade tidningens expertkommentator Henric Hagberg också att tydligare märkning vore önskvärt.

Årets Elfel 2019 – röstningen avslutad