Logga in

”Hur svårt kan det vara att städa efter sig?”

Publicerad
17 jun 2019, 08:13

En installation utan kabelförskruvningar upprör i Facebook-gruppen Elfel. Tidspress och slarv går allt för ofta ut över yrkesstoltheten, menar reparatören som lagt upp bilden.

En djupbrunnspump på en hästgård utanför Eskilstuna hade slutat fungera och hästarna fick inget dricksvatten. Vid felsökningen gjorde reparatören en upprörande upptäckt: Entreprenören som monterat kontaktmotorskyddet till djupbrunnspumpen hade inte satt på M20-kabelförskruvningarna.

”Kunden blev ledsen över att jobbet inte var bra genomfört, men ville inte betala dubbelt för arbetet”

Anders Swahn, reparatör och rörmokare Eskilstuna Brunnsborrning AB

– Utan förskruvningar går det att få in exempelvis en skruvmejsel annat i motorskyddet. Om det sitter i ett fuktigt utrymme finns risk för kortslutning, säger Anders Swahn, reparatör och rörmokare hos Eskilstuna Brunnsborrning AB.

Kan gå illa: Svårupptäckt fulel stod husägare dyrt

Felsökningen resulterade i byte av tryckströmbrytare, eftersom den gamla kärvade och inte kände av bristen på vattentryck. Hästarna fick sitt vatten tillbaka, eftersom avsaknaden av kabelförskruvningar inte påverkade pumpens funktion. Men det är ett fel som behöver åtgärdas.  

– Det är firman som gjort installationen som bör åtgärda detta, vilket vi påtalat för kunden. Kunden blev ledsen över att jobbet inte var bra genomfört, men ville inte betala dubbelt för arbetet, säger Anders Swahn.

Han menar att tidspress och slarv tyvärr ofta går ut över kvaliteten på jobben och yrkesstoltheten. I det här fallet tror han att firman som gjorde installationen hade slut på kabelförskruvningar av rätt typ i bilen. Och entreprenören var för stressad för att köra till grossisten och skaffa nya.

Mer om yrkesstolthet: Byggsamordning någon?

– Tyvärr går det ut över förtroendet. Kunder som anlitar ett proffs förväntar sig ett fackmannamässigt arbete, men de blir ofta besvikna, säger Anders Swahn.

”Hur svårt kan det vara att städa efter sig? Att hålla rent på sin arbetsplats handlar också om yrkesstolthet”

Anders Swahn

Han stöter på liknande brister varje månad, vilket gör honom upprörd. Annat som irriterar är bristen på städning efter installationer. Det finns ett minimikrav på att grovstäda efter sig, menar Anders Swahn.

– Hur svårt kan det vara att städa efter sig? Att hålla rent på sin arbetsplats handlar också om yrkesstolthet. För egen del ser jag gärna till att lämna ett pannrum renare efter mig än när jag kom dit, säger han.

Mer om elfel: Var skulle du börja?

Anders Swahn vill också slå ett slag för dubbla kompetenser. Han är VVS-installatör men har även en elektrikerutbildning i bagaget. Det är värdefullt inte minst vid installation och felsökning på värmepumpar.

– Många elfel i värmepumpar är på avancerad nivå, det finns många givare, med mera. Om man inte kan något om styr- och reglerteknik blir det svårt att åtgärda, säger han.

Svårigheter finns både för VVS-installatörer och elektriker. De sistnämnda har inte alltid tillräcklig kunskap om injusteringen av värmepumpar för att göra en bra installation.

– Jag skulle gärna se fler elektriker som sadlade om mot rörmokeri. Det vore också bra med mer fördjupning kring värme- och vattenpumpar i elektrikerutbildningen. Då skulle vi få ut bredare och bättre kompetens från skolorna, säger Anders Swahn.