Logga in

Svenskt bolag tillverkar plast till VP-rör helt fri från halogen

Publicerad
5 mar 2019, 06:00

En icke namngiven tillverkare av elmateriel har lanserat VP-rör som är helt halogenfria. Plastråvaran kommer från ett Stockholmsbolag som tagit fram plasten som är flamskyddad helt utan halogener.

Det finns behov av nya, bättre flamskydd i plaster som förhindrar att plasten droppar, smälter eller ger ifrån sig giftig rök. Därför har Stockholmbolaget Paxymer utvecklat och patenterat ett flamskydd för plast som åstadkommer detta utan långlivade eller giftiga ämnen.

Väcker habegär bland elektriker: Succéförsäljning för batteridriven skruvmejsel

– Vi lever i en tid av återvinning. Rör som innehåller vår lösning kan man mala ner och återvinna till rör eller andra produkter.

Det säger Ann-Christin Paul, arbetande styrelseordförande i Paxymer som utvecklat materialet. Paxymer säljer själva plastgranulatet, råvaran till VP-rören.

Miljonprogram vill ha smidig kabel: När enfas ska bli trefas

”I Sverige har det funnits en omedvetenhet i frågan och de flesta material som idag säljs som halogenfria är i själva verket låghalogenerade. I USA däremot får man inte kalla ett rör halogenfritt om det innehåller halogener, oavsett mängd.”

Ann-Christin Paul, arbetande styrelseordförande Paxymer.

Vad är skillnaden mellan halogenfria rör och låghalogenerade rör?

– I Sverige har det funnits en omedvetenhet i frågan och de flesta material som idag säljs som halogenfria är i själva verket låghalogenerade. I USA däremot får man inte kalla ett rör halogenfritt om det innehåller halogener, oavsett mängd, säger Ann-Christin Paul.

Det finns en utbredd kunskap bland byggherrar och underentreprenörer om att halogener som brom är dåligt. Men det är få som är medvetna om att det finns kryphål i standarden. Däremot finns det krav på genomföringsrör att inte avge giftig rök och vara helt fria från giftiga flamskyddsmedel, vilket driver efterfrågan.

Lyktstolpar finns överallt: ”Ett praktiskt sätt att bygga ut laddinfrastrukturen”

– Vi har sålt vår produkt sedan 2010, men det är först nu vi fått ett genombrott inom den här marknaden. Den tillverkare vi samarbetar med vill inte att vi avslöjar deras namn, men vi kan berätta att VP-rör med vår giftfria plast redan nu säljs på två marknader i Europa, säger Ann-Christin Paul.

”Går visst att tjäna på att tjäna på att återvinna kabeltrummor”